Arîn ve Rêvan gidişatı değiştirdi

Türk devletinin desteğiyle Kobanê’yi işgal etmek için 2014’te saldıran DAİŞ’i durduran fedailerden Arîn Mîrkan ve Rêvan Kobanêler, Rojava’daki gidişatı değiştirenler arasında yer aldı.

Kobanê’ye doğru ilerleyen DAİŞ, Miştenûr Tepesi’ne ulaştığında şiddetli çatışmalar yaşandı ve 5 Ekim 2014’te Miştenûr Tepesi’ni ele geçirmek isterken Arîn, fedai bir eylemle direnişi farklı boyuta taşıdı. Sadece Arîn Mîrkan değil, Rêvan Kobanê de fedai tarzda bir eylem gerçekleştirerek, kadının cesaretini, derinliğini ve toprağa olan bağlılığını Kobanê Direnişi’nde hafızalara nakşetti.

Arîn Mîrkan (Dilara Kênc), Efrîn’in Mabata ilçesine bağlı Mîrkan (Husê) köyünde 1992’de dünyaya gelir. Öğrenimini Mîrkan köyünde tamamlayan Arîn, okula gittiği süreçlerde elindeki bileziğin Kürtçe yazılarla işlendiğini gören öğretmeninin Kürtçeye hakaret etmesine öfkelenir. Bu olay öncesi de Kürdistan Özgürlük Mücadelesine bağlı olan Arîn için artık yeni bir yol görünür. 2007’de Kürt Özgürlük Hareketi saflarına katılır. Arîn Mîrkan, güler yüzlü, sıcakkanlı, güçlü kişiliği ve düşüncede derin özellikleriyle kısa sürede kadın mücadelesinin militanı olur. Kobanê savaşıyla beraber halkının özgürlüğünü sağlamak ve yaşadığı toprakları korumak amacıyla Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) saflarına dahil olur. 

Arîn’in Miştenûr Tepesi’ndeki eylemiyle Kobanê direnişi farklı bir merhaleye geçti. Dünyanın gözü Kobanê’ye ve DAİŞ’e karşı yürütülen mücadeleye çevrildi. Kurdistan’da da özellikle de Bakurê Kurdistan’da 6-7-8 Ekim tarihlerinde protestolar gerçekleşti. Rojhilat ve Başurê Kurdistan’a da protestolar sıçradı. Dünyanın birçok kentinde Kürt dostları meydanlara indi. 

Rêvan Kobanê (Medîne Mamo), Kobanê’de 1994’te doğar ve 2014’te Kürt Özgürlük Hareketi’ne katılır. Kobanê Direnişi’nde en ön cephelerde yer alan Rêvan, köylerde yaşanan yoğun çatışmalarda öncülük eder. Doğup büyüdüğü Kobanê’de yaşanan çatışmaların en yoğun olduğu dönem de kendini DAİŞ elemanları içinde patlatır ve fedai eylemiyle varlık yokluk savaşının seyrini değiştirir. 
Rojava Devrimi’nde sembol olan Arîn ve Rêvan, Rojavayê Kurdistan’da  kazanımların elde edilmesinde büyük bir rol oynadılar. Kobanê’yi DAİŞ’e mezar eden fedai eylemleriyle bir kez daha kadının tarihte rolünü teyit ettiler.