Arjantin’de kadına yönelik şiddette rekor artış

Arjantin’de yeni koronavirüsle mücadele kapsamındaki evde kalma uygulamaları sırasında aile içi şiddet son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

La Casa del Encuentro isimli insan hakları örgütü, 50 kadın cinayeti işlendiğini açıkladı. Örgüte göre, bu cinayetler son 10 yılın en yüksek düzeyini ifade ediyor.

La Casa del Encuentro, sadece son dört gün içerisinde 3 kadının erkek şiddetinin kurbanı olduğunu kaydetti. İnsan hakları örgütü, bu artışı evde kalma uygulamalarına bağlıyor.

Örgüt, kadınların maruz kaldığı cinayetlerin sadece miktarına değil aynı zamanda ağırlığına dikkat çekti.

Örgütün kadına yönelik şiddeti gözetleme projesini yöneten Ada Rico, “Kadınlar öldüresiye dövülüyor, boğularak öldürülüyor” dedi. Rico, “Son derece endişeliyiz, bu rakamlar son 10 yılın en yüksek seviyesinde” diye ekledi.

Arjantin’de evde kalma tedbirleri 20 Mart’ta başladı. İlk 20 gün içerisinde en az 18 kadın katledilmişti.

Latin Amerika’nın diğer ülkelerinde de durum parlak değil. Meksika, Brezilya, Şili ve diğer ülkelerde, hükümetler ve dernekler tarafından alınan tedbirlerin şiddeti önlemede yetersiz olduğu görülüyor.

BM’nin Latin Amerika ve Karayipler kurumu Cepalc bünyesinde cinsiyet eşitliği gözlemevinin verilerine göre Latin Amerika’da 2019 yılında en az 3 bin 800 feminisid gerçekleşti. Bir veya birden fazla kadın veya kız çocuğunun sadece kadın oldukları için katledilmesine feminisid deniyor. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında, Latin Amerika’da feminisidin yüzde 8 arttığı gözleniyor.

Meksika’da evde kalma uygulamalarının başladığı 24 Mart ile 20 Nisan arasında Meksiko Ulusal Kadınlar Enstitüsü’ne göre 200 feminisid işlendi. Aynı dönemde Latin Amerika’da koronavirüsün merkez üssü olan Brezilya’nın Sao Paulo kentinde aile içi şiddete ilişkin şikayetlerde yüzde 30 oranında artış yaşandı.