Arjantin’de kürtaj hakkı yasası yeniden parlamentoda 

Arjantin’de iki yıl önce reddedilen kürtaj hakkına dair yasa, yeniden parlamentonun gündeminde. 

Merkez-soldan Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in seçim vaatleri arasında yer alan kürtaj hakkına dair yasa tasarısı, yeniden tartışılacak. 

Tasarıya ilişkin açıklama yapan Fernandez, tüm kadınların istemeleri halinde kürtaj hakkının tanınması ve gerekli tedavilere erişebilmelerinin amaçlandığını söyledi. 

Tasarı, ‘vicdani ret’ hakkı adı altında doktorların kürtaj yapmayı reddedilmesini de öngörüyor. Ancak bu tür bir durumda doktorun gebe kadınları başka bir sağlık kuruluşuna yönlendirmesi şart olacak. 

Fernandez, 1983 yılından bu yana 38 bini aşkın kadının ‘merdiven altı’ kürtaj nedeniyle komplikasyonlara maruz kaldığını ve 3 bini aşkın kadının ise yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 

Arjantin hükümetine göre, ülkede yasak olması nedeniyle her yıl 370 bin ile 520 bin arasında ‘yasak kürtaj’ gerçekleşiyor. 

45 milyon nüfuslu olan ve çoğunluğu Katolik olan Arjantin’de kürtajla ilgili geçerli olan yasalar 1920’li yıllardan kalma.

Mevcut yasalar, sadece tecavüz sonrasında gebe kalma veya annenin ölüm tehlikesi olması halinde kürtaj hakkı tanıyor. 

Eşcinsel evliliğe izin veren ilk Latin Amerika ülkesi olan Arjantin’de 2018 yılında gebeliğin 14’üncü haftasına kadar kürtaja izin veren bir yasa tasarısı milletvekillerince kabul edilmişti. Ancak tasarı daha sonra senatörlerce reddedilmişti.