Avrupa’da eylemler “Jin, jiyan azadî’ şiarıyla sürüyor

Avrupa’nın birçok kentinde kadın öncülüğünde gelişen halk serhildanlarına destek eylemleri sürüyor. Birçok merkezde kadınlar protesto amaçlı saçlarını kesti. İran’ın halka uyguladığı vahşeti görmezden gelen Avrupa devletleri kınandı.

İran’ın başkenti Tahran’da Kürt kadın Jîna Emînî’nin “ahlak” polisleri tarafından katledilmesinin ardından başlayan protesto eylemleri üçüncü haftasına girerken, Avrupa’nın farklı merkezlerinde de İran ve Rojhilat halkıyla dayanışma eylemleri sürüyor.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde bir araya gelen binlerce kişi, 16 Ekim’de Jîna Emînî'nin katledilmesi sonrası giderek büyüyen halk direnişlerine destek amacıyla eylem yaptı.

Eylemde kadınlar saçlarını keserek sık sık "Jin, jiyan, azadî” sloganları attı.

HELSİNKİ

Kürt ve Finli bazı örgütlerden meydana gelen Kürdistan Dayanışma Ağı, Finlandiya’nın NATO üyeliğiyle birlikte Türkiye ile işbirliğine karşı Finlandiya Parlamentosu önünde bir araya geldi.

Türkiye’ye karşı çaresiz kalmayın” adıyla organize edilen eylemde, Finlandiya hükümetinin Türk devletinin baskı ve meşru olmayan taleplerine dayanan ilişkileri kınandı.

Fin ve Kürt eylemciler açıklamalar ve sloganlarla Finlandiya ile Türkiye’nin işbirliğini kınadı. Finlandiya’nın demokrasi değerlerine sahip çıkması ve Kürt halkının insan haklarının diktatörlerle pazarlık konusu yapılmaması istendi.

Eylemciler daha sonra İran’daki halk serhildanlarına destek vermek amacıyla organize edilen eyleme katıldı. PJAK ve KJAR parti ve örgütlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, serhildanın sembolü haline gelen “Jin, jiyan, azadî” sloganı atıldı.

Katılımın oldukça geniş olduğu eylemde İran devletinin baskıcı politikalarını kınayan açıklamalar yapıldı.

KÖLN

16 Eylül 2022 günü katledilen Jîna Emînî ve Rojhilatê Kurdistan’daki halk ayaklanmasını desteklemek için Almanya'nın Köln kentinde bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşü PJAK, KJAR, Komala, Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi, Jinanî Mistaqîl Kom ve İran Sol Parti ortaklaşa düzenledi.

Saat 14.00'da Chlodwigplatz'ta başlayan ve Rudolfplatz'da sona eren yürüyüş, yoğun yağmur altında gerçekleşti.

Yürüyüşte baştan sona sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı atıldı. Yürüyüş hattı boyunca yapılan konuşmalarda Köln kamuoyu bilgilendirildi.

Bini aşkın kişinin yaralandığı, katledilen insanlarının sayısının tam olarak bilinmediği ve her gün arttığı, yaklaşık on bin kişinin ise tutuklandığı belirtildi. Konuşmalarda, “İran devleti ilk defa bu kadar sarsıldı. Bu hareket, 43 yıldır ilk defa umut veren bir harekettir. Kadınların öncülüğünde gelişen bir harekettir” denildi.

Yürüyüşte Almanya Demokratik Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) adına Medya Rosan bir konuşma yaptı. Medya Rozan şöyle dedi: “Jîna'ya karşı şiddet, katledildiği gün başlamadı. Jîna'ya uygulanan şiddet doğduğu andan itibaren başladı. İran devleti Jîna ismini, yani onun Kürt kimliğini kabul etmedi, ailesine baskı yaparak evraklara Farsça bir isim olan Mahsa'yı yazdı. Ama annesi mezarının başında ona Jîna olarak seslendi. Onun için biz ona Jîna diye hitap edeceğiz.”

Özerk Feminist Hareketi adına yürüyüşte bir konuşma yapan Elaha isimli İranlı aktivist ise şöyle dedi: “Gösterilerde her gün insanlar öldürülüyor. Buna rağmen protestolar durmuyor. Rejimi değiştirmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Rejim sadece şiddetle ayakta kalabiliyor.” Aktivist Elaha, protestolar karşısında rejimin çökme noktasına geldiğini söyledi ve “Biz sürgünde yaşayan İranlı kadınlar yıllardır Molla rejiminin kadınlara sistemli olarak şiddet uyguladığını dile getirdik. Bunu tüm dünya şimdi gözleriyle gördü” ifadelerini kullandı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde Kürt kadın Jîna Emînî’nin İran’da işkenceyle katledilmesi, bir mitingle protesto edildi. Ronahi-Berîvan Kadın Meclisi’nin organize ettiği mitinge Rojhilatlı Kürt ve Fars kadınlar da destek verdi.

Mitingde Kürdistan kadın barış grubunun hazırladığı olduğu açıklama okunarak, İran’da kadın kırım politikalarına karşı günlerdir sokaklarda olan direnişçilerle dayanışma çağrıları yapıldı, sık sık “Jin, jiyan, “azadî” sloganı atıldı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da halk Jîna Emînî için eylemdeydi. Saat 16.00’da Westbahnhof’da bir araya gelen kitle Museumsquartier’e kadar yürüdü.
Kadın eylemciler, Jîna Emînî’ye yapılan vahşice katliamı kınamak için saçlarını kesti.
Eyleme katılan farklı gruplardan sözcüler, konuşmalarla katliam politikası güden İran’a “dur” çağrısı yaparak, serhildanları selamladı.

LORIENT

Fransa'nın Lorient kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Jîna Emînî’nin katledilmesi ve sonrasında yapılan protesto eylemlerinde onlarca kişinin katledilmesini protesto etmek ve eylemcilere destek vermek için Place Aristide-Briand meydanında saat 18.00'da bir araya geldi. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylem, Kurdistanlılar ve dostlarının konuşmaları ile devam etti.

Yapılan konuşmalarda, tarihte olduğu gibi Rojhilatê Kurdistan’da Jîna Emînî’ye uygulanan vahşete karşı meydana gelen son direniş dalgasında da, isyanın ve direnişin öncülüğünü yine Kürtlerin yaptığına işaret edildi. Jîna Emînî’nin vahşice katledilmesini protesto eden konuşmacılar, İran'da gerici zihniyete karşı direnen halklarının yanında olduklarını belirttiler.

Eylemde TJK-F tarafından hazırlanan yüzlerce bildiri de dağıtıldı. Protesto eylemi Kürtçe, Türkçe ve "Jin, jiyan, azadî"sloganlarıyla son buldu.

STOCKHOLM

İsveç’in Stockholm kentinde TJK-E, KJAR, RONAK û KOMELE kadın örgütü, Rojhilat Komünist Partisi öncülüğünde düzenlenen kitlesel bir Rojhilat û İran serhildanlarına destek verildi.  

Saat 14.30'da Norra Bantorget parkında başlayan eylem, Raoul Wallenberg torg parkına kadar devam etti.

Jîna Emînî’nin fotoğraflarının yanı sıra temsillere ait flama ve pankartlar taşındı. “Jin, jiyan azadî” üzerinde İran’da siyasi tutsak kadın Zeynep Celaliyan’ın olduğu pankart da dikkat çekti.  

Yürüyüşte aralıksız olarak “Jin, jiyan, azadî”, “Katil İran” “Rojhilat’a selam” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, örgütlerin ortak yazdığı bildiri okundu.

İsveç bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh eylemde yer aldı. Burada bir konuşma yapan Kakabaveh şunları vurguladı: “Demokrasi ve insan haklarından söz eden Avrupa devletlerinin Kürtleri veya itiraz eden halkı katleden İran ile bir sorunu yok nedense. Onlar sadece ekonomik çıkarlarını düşünürler. İran’da gerçekleşen ilk serhildan değil kuşkusuz, ancak İran’ın halka uyguladığı vahşet  yine görmezden geliniyor.”

Eylemde yer alan Belucistanlı kurumlar da direnen halkla dayanışma çağrıları yaptı.

Yarın da İsveçli feminist kadınlar saat 16.00’da İsveç Parlamentosu önünde eylem düzenleyecek. Bunun için katılım çağrısı da yapıldı.

VÄSTERÄS

İsveç’in Västerås (Vestros) kentinde de aynı amaçla bir eylem yapıldı.

 

LİMASOL

İran'ın başkenti Tahran'da Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesi Kıbrıs'ın Limasol kentinde yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Limasol kentinin en işlek sahili olan Moloz Park’ta bulunan amfi gösteri alanında bir araya gelen Kıbrıs'ta yaşayan Kürdistanlılar, Kıbrıs sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, kadın örgütleri, İran ve İran halkları, kendi bayrak ve flamalarını taşıdı. Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri ile YPJ, TJK-E ve Kürdistan bayrak ve flamaları da dalgalandı.

Eylem serhildanlarda katledilen şehitler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından kalabalık kitle dakikalarca "Jin, jiyan, azadî" sloganı attı.

Eylemin açılışı yapılırken özellikle "Bu eylemimiz İslam karşıtlığı eylemi değildir. Burada din adı altında katledilen halkların ve her türlü saldırıya maruz kalan kadınların direniş eylemidir, bunu herkesin iyi bilmesi gerekir" vurgusunda bulunan eylemciler, eylemlerinin bununla sınırlı kalmayacaklarının altını çizdi.

Eyleme katılan kurumların temsilcileri birer konuşma yaparak İran devletini kınayan açıklamalar yaptı.

Kürt kadınların zılgıt ve sloganları eyleme damga vururken, protesto amacıyla başörtülerini atarak saçlarını kesenler oldu.

Eylem, geç saatlere kadar devam etti.