Avrupa’da “Jin jiyan azadî” haykırışı-YENİLENDİ

Avrupa’nın birçok kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş, buluşma etkinliklerinin yanında kadın tutsaklarla dayanışmak amacıyla zindanlara mektuplar gönderildi.

Fransa’nın Paris ve Strasbourg, Almanya’nın Köln ve Duisburg ile Avustralya’nın Melbourne kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla renkli etkinlikler düzenlendi.

PARİS

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) Ile de France örgütlenmesi 8 Mart kapsamında planladığı bir haftalık  etkinliklerine devam ediyor. TJK-F’nin Paris, Drancy, Evry, Villeneve bölgelerinde gerçekleştirdiği panel, şölen ve resepsiyonun ardından Pazar günü Kürt kadınları bu kez Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde Kadın Buluşması’nda bir araya geldi.

Kadın Buluşması’nın startı, salonda bulunan Aslı Filiz’in Elimiz Belimizde sergisine ziyaretle başladı. Kürdistan’ın her parçasından kadının yanı sıra Tamilli kadınlar sergiyi dolaşırken, tıpkı ülkeleri gibi parçalanan Şahmêran tablosu önünde toprak ve kadın oldular.

Sergiye gösterilen yoğun ilginin ardından bu kez kadınlar 8 Mart kapsamında hazırlanan buluşmanın programını izlemeye koyuldu. Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının önünde yanan üç mum ve şehit anneleri, Kürdistan’ın kadınları tüm devrim şehitleri için saygıya geçti.

Sahne programında ilk olarak Tamil Halk danslarını sergileyen Tamilli genç kadın dansçı yer aldı. Saçlarının uzun örüğü, ulusal kıyafetlerinin renkleri savaşa durmuş bir kadının figürlerine karışırken, Kürt kadınları aynı kaderi paylaştıkları ezilen başka bir halkın dansına ilgisi yoğundu. 

Salonda bulunan kadınlara ise Telli Alagöz (Telli Ana) seslendi.  “Başkan Apo’nun felsefesi ve ideolojisi ile sizleri selamlıyorum. Erkeklerin öğretmeni kadınlardır. Onları büyüten, emziren, ayağa kaldıran kadınlardır. Biz başarırsak onlar da ayağa kalkar. Başkan Apo’nun felsefesi ile ayağa kalkacağız. Kadın olmadan özgür toplum olmaz” diyerek, kadınlara seslenen Telli Ana kadınlara 8 Mart dolayısı ile selamladı.

Ardından sesi ve sazı ile Meral Alkan sahnede yerini aldı. Seslendirdiği Kürdistani ezgilere deyişler karışırken, salonda büyük bir  ilgi ile dinlendi. Meral Alkan’ın seslendirdiği deyişle, kadınlar semaha dururken, Kürdistan’nın her inancı, rengi, parçası kadınlarla 8 Mart etkinliğinde buluştu.

TJK-E üyesi Güneş Arduç, uzun yıllar zindanda kalmış Kürt kadınlarının, devrimcilerin zindan etkinliklerinden kadın hafızasını oluşturan şiirleri salona taşıdı. Şiirler okunurken, Salondaki Aslı Filiz’in Garibe Gezer ve Aysel Tuğluk tablosu hayat buldu. Zindanda bulunan bu özgürlük yürüyüşünün diğer kadın neferleri şiirlerle salonda kadınlarla buluşurken, şiire konu siyah örüklü kadınlar aynı duygulardan geçti.

Keyifle izlenen sahne performansı bu kez tiyatro denince akla gelen kadınlardan Kewê’deydi. Kewêe, aşk, kadın, duygular, özlemler, acıları kahkahalara da dönüştüren bu halkın kadınlarını resmetti. Büyük ilgi gören Kewê ile bu kez kadınlar halaya durdu.

Etkintlik 8 Mart Salı Günü Gare Du Nord’da gerçekleşecek olan büyük kadın yürüyüşüne çağrı ile son buldu.

Etkinlik, Kürt Kadın Hareketi Paris, Drancy, Villiers Le Bel ve Tev-Çand kadın emekçilerinin kolektif emeği olarak gerçekleştirildi.

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg kentinde Zîn Kadın İnisiyatifi öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş Kleber Meydanı'ndan Republique Meydanı'na kadar sürdü.

Strasbourg'daki feminist ve devrimci kadın kurumlarının katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte sık sık Kürtçe "Jin, jiyan, azadî" ve Fransızca "La femme, la vie, la libérte" sloganları atıldı.

Zîn Kadın İnisiyatifi üyeleri yürüyüş öncesinde, yürüyüşe katılan tüm kadınlara üzerinde Kürtçe ve Fransızca "Jin, jiyan, azadî; la femme, la vie, la libérte" yazılı çiçekler dağıttı.

Zîn Kadın İnisiyatifi üyeleri ayrıca gün içerisinde hapishanelerde tutulan kadın siyasi tutsaklara mektuplar yazarak, mücadelelerini selamladıklarını ve kadınların her alanda mücadelenin öncüsü olduklarını, erk ve iktidara karşı verdikleri mücadelelerinin mutlaka zafere ulaşacağı mesajını gönderdiler.

DUISBURG

Duisburg’da da kadınlar Türkiye cezaevlerindeki kadınları unutmadı. Kadınlar, 8 Mart dolayısıyla kadın tutsaklara dayanışma duyguları ifade eden mektuplar gönderdi.

KÖLN

Köln’de faaliyet yürüten Viyan Kadın Meclisi üyeleri de Türkiye zindanlarında direnen kadın tutsaklarla dayanışma kapsamında kart ve mektup gönderdi.

MELBOURNE

Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan Kürt kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle buluşma düzenledi.

NAV-KURD binasında yapılan buluşmada, kadın aktivisti Cennet Kahraman, 8 Mart’ın tarihçesi, Kürt kadınların yaşadığı baskılar ve özgürlük mücadelesini anlattı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın mücadelesiyle ilgili video konuşması izlendikten sonra Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi’nden Havin Güneşer, son siyasal gelişmeleri aktardı.

STOCKHOLM

İsveçli ve Kürt kadınlar, İsveç'in Stockholm kentinde Kadın Kolektif Vakfı'nda düzenledikleri resepsiyonla bir araya geldi. 

Birçok kadının katıldığı resepsiyonda 8 Mart'ın önemine, Rojava Kadın Devrimi'ne, kadın kurtuluş ideolojisini geliştiren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın içinde tutulduğu İmralı işkence sistemine  dair görüş alışverişi yapıldı. Ayrıca PKK yasağına karşı devam eden kampanya için imza toplandı. 
Saat 17.00'den 20.00'ye süren resepsiyon, "Jin jiyan azadî" sloganıyla sonlandırılırken, 8 Mart günü Amara Kadın Meclisi, Ronak ve Zagros Gençliği öncülüğünde Kürt Kültür Derneği önünde (Fridhemsplan) saat 17.00'de yapılacak yürüyüşe, ulusal kıyafetler ve 8 Mart sembolleriyle katılım çağrısı yapıldı. 

JULENT

Danimarka'nın Julent kentinde organize edilen 8 Mart kutlaması ise Kongra Star öncülüğünde gerçekleştirildi. 

Saygi duruşuyla başlayan kutlamada, Abdullah Öcalan'ın mesajı kendi sesinden dinletildi. Özgürlük, adalet, eşit yaşam mücadelesi veren tüm şehitlere adanan kutlamada Kongra Star hareketinin mesajı okundu.

Kutlamaya katılan yüzlerce kişi halay çekti.