Avrupa’da Kürt kadınlar Jîna Emînî için yürüdü

Rojhilatê Kurdistan ve İran’daki toplumsal gösterilere destek amacıyla binlerce kadın Avrupa’nın birçok merkezinde bir araya geldi. Binlerin sloganı "Jin, jiyan, azadî” oldu.

Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesiyle tetiklenen ve baskıcı sistem karşıtlığına dönüşen Rojhilatê Kurdistan ve İran’daki halk serhildanlarına ses vermek amacıyla Avrupa’nın birçok merkezinde Kürt kadın örgütleri öncülüğünde eylemler yapıldı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kenti merkezindeki Römerberg’de Jîna Emînî’nin katledilmesiyle Kürt kadınlar öncülüğünde başlayan halk serhildanlarına ses vermek amacıyla bir miting düzenlendi.

PAJK, KODAR ve KJAR öncülüğünde düzenlenen miting, katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Kürtçe, Farsça ve Almanca bildiriler okunup konuşmaların yapıldığı mitingde İran ve Rojhilat Kürdistanı’nda yaşanan kırım politikalarına karşı uluslararası kamuoyunun sessizliği kınandı.

Eylemde “Jin, jiyan azadî” sloganları atıldı.

SYDNEY

Avusturalya’nın Sydney kentinde Jîna Emînî ile Dayanışma Koordinasyonu ve 

Sydney DKTM Gençlik Komisyonu’nun öncülük ettiği eyleme çok sayıda feminist kurum ve siyasi parti de destek sundu.  

Saat 16.00da Sydney Belmore Park’ta İran direniş şarkıları ile start alan eylemde Jîna Emînî ile Dayanışma Koordinasyonu ile çok sayıda seçilmiş isim söz aldı.

“Jin, jiyan, azadî” sloganının yükseldiği eylemde, "Biz feministler yüksek sesle ve net olarak Jîna Emînî’nin 15 gün önce öldürülmesinin ardından dünyanın her yerinde kadınların dayanışmasını selamlıyoruz. Halk isyanı İran devletini paniğe sürükledi. Dünyanın her yerinde olduğu gibi İran'da da kadınların özellikle örtünme ve görünmez olma zorunluluğu ile bedenlerinin kontrolüne tabi tutulmasını kabul etmiyoruz" denildi.

Ayrıca Avusturalya Başbakanı Anthony Albanese'nin ve hükümetin sağır edici sessizliğine son vermesini ve İran'daki kanlı baskıyı kınamasını talep edildi.

İran'daki baskıyı sona erdirmek için uluslararası dayanışmanın kitlesel olarak geliştirilmesi çağrısında bulunan kadın hareketleri, diktatörlere karşı mücadeleyi yükseltme çağrısını yineledi. 

Gençlik Komisyonu Eşsözcüleri Zeynep Dîlok ve Baran Pazarcık ise, “Jin, jiyan, azadî” sloganının 40 yıllık mücadele içerisinde doğduğunu belirterek, şimdi ise tüm halkların birlikte özgür yaşama talebinin sembolü olduğunu vurguladı.

Eylem sloganlarla son buldu.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da binlerce Kürdistanlı, İranlı ve Norveçli halkın Rojhilat ve İran halklarının serhildanlarına destekli amaçlı eylemleri bugün de sürdü.
Norveç Meclis binası önünde yağmurlu havada yapılan eylem, şehitler anısına saygı duruşu ile başladı.

Ardından birçok Norveçli parlamenter ve örgüt temsilcisi söz alarak İran ve Kürt halkıyla  dayanışma mesajlarını sundu.
Gerçekleşen kitlesel eylemde göze çarpan, Rojhilatlı bütün parti, grup ve örgütlerin bir arada kendi  flamaları ile katılması oldu. Kitle tek ses, “Jin, jiyan, azadî" ve "Kahrolsun diktatör” sloganları attı.

BERLİN

Rojhilat Kürdistan ve İran’daki toplumsal gösterilere destek amacıyla binlerce kadın Almanya’nın başkenti Berlin’de de yürüdü.

Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi, Alman ve İranlı kadın hareketleri ile birlikte "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile İranlı ve Rojhilatlı kadınlarla dayanışmak amacıyla Berlin Oranienplatz’da bir araya geldi.
Saat 15.00’da toplanan kadınlar, kadın özgürlük mücadelesinin sembol sloganı “Jin, jiyan, azadî/ Women, Life, Freedom” ve “Herkes için temel hak ve özgürlükler” sloganları ile yürüyüşe başladı. Kadınlar Oranienplatz, Oranienstraße, Moritzplatz, Heinrich- Heine-Straße, Jannowitzbrücke, Stralauer Straße, Jüdenstraße, Grunerstraße, Spandauer Straße, Rathausstraße, Schloßplatz ve Freifläche vor ESMT Berlin güzergahı boyunca yürüdü.

Yoğun yağış altında gerçekleştirilen yürüyüşte “Sara, Rojbîn, Ronahî, jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana jinan”, “Her yer Rojhilat, her yer serhildan” sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde Rojbin Kadın Meclisinin çağrısıyla binler, Jîna Emînî’nin katledilmesini protesto etmek ve Rojhilatê Kurdistan ve İran’da gelişen halk serhildanını selamlamak için yürüyüş gerçekleştirdi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi, "Jin, jiyan, azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük!" şiarı ile İran’da Jina Emînî'nin “ahlak polisleri” tarafından katledilmesi, Rojhilatê Kurdistan ve İran’da ki  direnişi selamlamak için Hamburg Hauptbahnhof basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Hamburg Halk Meclisi, Alman Erternasyonalist Güçler, Rojhilatê Kurdistan ile İranlı kurumlar katıldı. Kadınlar eylemde "Jin, jiyan, azadî” yazılı pankart ile Jîna Emînî'nin posterlerini taşıdı. Kürtçe, Farsça, Almanca sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Şehîd namirin”, “Tod dem Diktator (Diktatöre Ölüm)”, “Weg weg Weg Molla muss weg” sloganlarının atıldığı eylemde, Rojhilatê Kurdistan ve KJAR bayrakları İle Qazî Mihemmed’in posterleri taşındı.

 

Eylemde Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Medya Rojhilat, Jîna Emînî’ye uygulanan vahşete karşı dalga dalga büyüyen direnişi selamladı. Halkın direniş etrafında kenetlenmesi gerektiğini belirten Medya Rojhilat, “Kadınlar bugün Rojhilatê Kurdistan ve İran’da devrimin ilk kıvılcımı olmakta. Bu direnişe sahip çıkarak büyütmek gerekiyor. “Jin, jiyan, azadî” sloganı artık dünya kadınların umudu. İran rejiminin soykırımcı politikalarına karşı kadınların direniş umudunu yükseltelim. Bu katil rejimi yıkalım” dedi.

PJAK adına konuşan Salah Hosseinpour, “Kürdistan haklarına ve dünya haklarına çağrımızdır. Rojhilatê Kurdistan ve İran direnişine sahip çıkılsın. Halkımız alanlara çıksın. Bu gün direniş günüdür” dedi.

Binler Hamburg Hauptbahnhof’tan Gänsemarkt’a sloganlar ve direniş şarkıları eşliğinde son buldu.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag kentinde "Jin, jiyan, azadî” sloganı ile İran ve Rojhilat kadınlarıyla dayanışmak amacıyla yüzlerce kişi alanlara çıktı.

Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen kitle Kürtçe, Farsça, İngilizce, Flamanca dillerinde dayanışma mesajlarını iletti. İran yönetimi aleyhine sloganların atıldığı eylemde Kürt ve İranlı kadınların özgürlüğü için her yerde mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.