Avrupa’da öfke dinmiyor: Jin Jiyan Azadî sonunuz olacak!

Avrupa'nın birçok şehrinde alanlara çıkan kadınlar, "Jin Jiyan Azadî sonunuz olacak. Bu faşist iktidarlardan hesap soracağız" açıklamasını yaptı.

Avrupa merkezlerinde Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesine öfke yükseliyor. İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya ile Yunanistan kentlerinde protesto edilerek, “Jin jiyan azadî’ sloganı haykırıldı.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesini protesto etti.

Jiyan Kadın Meclisi ve Britanya Devrimci Gençlik Hareketi’nin çağrısı ile Kürtler ve dostları Nagihan Akarsel’in katledilmesini protesto etmek amacıyla Manor House Station önünde bir araya geldi.

Eylem, Nagihan Aksel şahsında tüm özgürlük mücadelesi şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kitle, Nagihan Aksel’in üzerinde ‘Jin jiyan azadî’ sloganının yazılı olduğu fotoğraflar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve YPJ flamaları taşıdı. Sık sık, ‘Jin jiyan azadî’, “Kahrolsun işbirlikçi zihniyet” “Katil TC” “Şehîd namirin”, sloganları atan kitle adına Kürtçe, İngilizce ve Türkçe açıklama yapıldı.

Jineoloji Akademisi üyesi ve Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketinin neferi Nagihan Akarsel’in suikast sonucu katledilmesi kınanarak, “Soykırımcı TC’nin bu saldırısını nefretle kınıyoruz. Faşist Türk devleti Kürdistan’da yükselen kadın devrimini, onun öncülerini katlederek, önlemeye çalışıyor. Ancak asla faşizm ve ihanetçi işbirlikçiler bunu başaramayacaklar. Nagihan yoldaşımızı katleden bu katil ve faşist gericiliği lanetliyor, kadın özgürlük devrimi ile hesap soracağımızı bir kez daha vurguluyoruz” denildi.

Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Avrupa Parlamentosu Temsilciliği önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in suikast sonucu katledilmesini kınadı.

 Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde saat 18.00’da gerçekleşen protestoda, "Merîvan’da Şilêr Resulî, Tahran’da Jîna Emînî ve son olarak Süleymaniye’de Nagihan Akarsel alçakça katledilmiştir. Faşist odaklar özgür kadın şahsında Kürt halkına katliam uygulamaktadır. Sessiz kalmak, izlemek yeni katliamlara sebep olacaktır. Yarın çok geç hemen şimdi" denilerek, sokağa çıkma çağrısı yapıldı.

Eylem, "Jin Jiyan Azadî", "Kahrolsun faşizm", "Bimre xiyanet" sloganlarları ile sona erdi.

RENNES

Fransa'nın Rennes şehrinde Türk devleti ve KDP işbirliği ile Süleymaniye'de katledilen Akademisyen ve Yazar Nagihan Akarsel için bir araya geldi. Republique meydanında yapılan protesto eyleminde, "Faşist ve ataerkil rejimlere karşı kadın mücadelesinin her geçen gün yükselmesiyle kadınlar devlet tarafından hedef haline geliyor. Kadın soykırımı karşısında evrenselleşen, Ortadoğu ve dünyada kadınları ortak amaç, mücadele, yaşam özgürlük talebi altında birleştiren, "Jin Jiyan Azadî" söylemine ve özgür kadın paradigmasina karşı yapılan bu saldırı daha güçlü bir mücadele için gerekçemiz olacaktır. Bu temelde özgür kadın paradigmasına, Kürt mücadelesine ve Kürt halkına yönelik yapılan bu saldırıya karşı tüm kadınları, Kürdistan halkını ve dostlarımızı harekete geçmeye çağırıyoruz" açıklaması yapıldı.

Eylem boyunca sık sık, "Jin Jiyan Azadî", "La femme la vie la liberté" sloganları atıldı

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonunda bir araya gelen Kürdistanlılar, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel'in Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde katledilmesini kınadı.

Bern Bahnhof meydanında toplanan Kürdistanlılar üzerinde “Jin Jiyan Azadî” yazılı pankart açarak Akarsel’in fotoğraflarını taşıdı. Akarsel’in anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldıktan sonra Bern Şehit Atakan Meclisi Eş Sözcüsü Mine Çetinkaya bir konuşma yaptı.

Türk devletinin Güney Kürdistan’da pervasızca Kürtleri katlettiğini söyleyen Çetinkaya, bu saldırılara rağmen kadın mücadelesinin zafere ulaşacağının altını çizdi. Türk devletinin Rojava, Başûr ve Bakur'da her gün insanları katlettiğini vurgulayan Çetinkaya, sözde demokrasinin merkezi olan Avrupa’nın ise buna ses çıkarmadığını ifade etti.

Daha sonra söz alan FEDA üyesi Songül Çelik ise bu katliamın faşist, tekçi ve inkarcı zihniyetin sonucu olduğunu kaydetti. Bir hafta önce İran’da Jîna Emînî’nin katledildiğini hatırlatan Çelik tüm tiran ve diktatörlüklerin kadınlardan korktuğunu vurguladı.

Konuşmalardan ardından Almanca hazırlanan Metin okundu. Eylem “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla sona erdi.

FRANKFURT

Akademisyen ve yazar Nagihan Akarsel’in katledilmesi Almanya'nın Frankfurt şehrinde de protesto edildi. Frankfurt Römerberg’te eylemde okunan bildiride şunlar belirtildi: "Kürt kadın mücadelesi evrenselleştikçe kadınlarına yönelik saldırılar artıyor. Bizler Kürt kadınları olarak Nagihan Akarsel’iz, binleriz. Erkek egemen sistem biz kadınlardan korkmaya devam etsin. AKP-MHP faşizmine ortak olan ihanetçilerden de hesap soracağız. Mücadelemiz büyüyerek devam edecek, Jin Jiyan Azadî sonunuz olacak. Biz kadınlar bu kirli ve faşist iktidarlardan hesap soracağız."

Sık sık, "Jin Jiyan Azadî" sloganlarının atıldığı eylemde, dayanışma çağrısı yapıldı. Eylem kadınların zılgıt ve sloganları ile sona erdi.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da da saat 18.00'da Stephansplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar Akademisyen ve yazar Nagihan Akarsel’in katledilmesine tepki gösterdi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarındaki Lavrio Kampı’nda da Nagihan Akarsel’in katledilmesi, yapılan bir basın açıklamasıyla kınandı.

ZÜRİH

Ronahî Kadın Meclisi ve Teko-Jin'in acil eylem çağrısıyla akşam saatlerinde merkez tren istasyonu içerisinde bir araya gelen her kesimden yüzlerce Kürdistanlı ve dostu, burada bir miting düzenledi. 

Şehit Nagihan Akarsel şahsında katledilen kadınlar ve Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Halka hitap eden YJK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, “Bugün dünyada jin, jiyan, azadî paradigmasını yaratan öncü kadınların hedef alınması tesadüf değildir. AKP/MHP faşist rejiminin bu alçakça saldırı kadına, yaşama ve canlıya olan düşmanlığının da bir göstergesidir. Nagihan hevalimizin savunucusu olduğu Jin, jiyan, azadî paradigmasını onun bıraktığı yerden savunmayı sürdüreceğiz."

TJK-E'nin katliama ilişkin hazırlamış olduğu Almanca bildirinin okunmasının ardından yürüyüş kararı alan halk kent merkezine doğru katliamın kınandığı sloganlarla yürüyüşe geçti.  

Öncülüğünü kadınların yaptığı yürüyüşte Nagihan Akarsel'in fotoğrafları taşındı. AKP/MHP faşizmine karşı sloganlarla süren yürüyüş, kanton parlamentosunun bulunduğu alanda sona erdi. 

BASEL

Ronahî Kadın Meclisi öncülüğünde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Nagihan Akarsel'in katledilmesini düzenledikleri eylemle protesto etti.

Ronahî Kadın Meclisi Eşbaşkanı Necla Dersim tarafından yapılan konuşmayla devam eden eylem de sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. 

Almanca basın metninin okunduğu eylemde daha sonra YJK-S tarafından aynı amaçla yarın yapılacak eylemler için çağrı yapılacak.

YJK-S’nin 5 Ekim Çarşamba (yarın) günkü eylem planı şöyle:

Cenevre: BM önü, saat 13.00

Luzern: Helvetiaplatz, saat 18.00

Aarau: Bahnhofplatz, saat 18.00

FREIBURG

Protestoların yapıldığı diğer bir adres ise Almanya'nın Freiburg kentiydi.

Nuda Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eylemde, "Jin, riyan, azadı paradigmayı dünyanın her yerinden insanlar için somut hale getirme yeteneğine sahip arkadaşlardan biri olan Nagihan Akarsel'e yönelik bu saldırı, bu kadın cinayeti, Kürdistan'ın her yerinde ve ötesinde harekete karşı imha politikasının bir parçasıdır.  İnsanlara umut veren, hayatlarını özgürlüğe adayanların bu cinayetlerini normal kabul etmemeliyiz! Bizim özgürlük ahlakımız, onların şiddetinden daha güçlüdür" vurgusu yapıldı. 

Eylemde sık sık "Şehîd raminin" ve "Jin, jiyan, azadı" sloganları atıldı.