Birçok merkezde 8 Mart: DAİŞ'i yenen kadınlar diğer diktatörleri de yenebilir-YENİLENDİ

Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde düzenlenen 8 Mart kutlamalarında Kürt kadınlar “Diren, örgütlen, özgür yaşa” şiarıyla yerini aldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Avusturya’nın başkenti Viyana ile Graz, Finlandiya'nın başkenti Helsinki, Kıbrıs'ın Limasol kentinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

STOCKHOLM


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla alanlara çıkan Kürt ve değişik halklardan binlerce kadın, "Mücadelesiyle DAİŞ'i yenen kadınlar, Erdoğan, Putin ve diğer diktatörleri de yenebilir" mesajı verdi. 
Stockholm merkezindeki Medborgarplatsen'da bir araya gelen kadınlar İsviçre Parlamentosu'nun bulunduğu Mynttorget meydanına kadar yürüdü. 
Kürtlerin yanı sıra Fars, Afgan, Türk sol örgütlerinden kadınların da yer aldığı yürüyüşte kurum ve örgütler adına konuşmalar yapıldı. TJK-İskandinavya sözcüsü Ayşe Didar da yaptığı konuşmada, "Buradan Kobanê'ye ve direnen ve kahramanlıklarıyla dünya kadın direnişinin sembolleri olan bütün alanlara selam gönderiyoruz. Savaş ve mücadeleleriyle DAİŞ'i yenebilen kadınlar, Putin, Erdoğan ve birçok diktatörü de yenebilir. O günler yakındır. 8 Mart sıcaklığıyla selamlarımızı İmralı'ya da gönderiyoruz" dedi. 
Ulusal kıyafetleri, stranları, slogan ve zılgıtlarıyla eylemde yerini alan Kürt kadınları coşku ve heyecanı, güzergah boyunca çevredekilerin ilgisini çekti. 
Eylem yerinde halaylar çekildive "Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî" sloganları atıldı. 

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü vesilesi alanlara çıktı.

25 kadın örgütünün organizesi ve katılımı ile Joachimstahler-Platz'dan Thalierstrasse Hoffer Platz’a kadar önce miting, ardından yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş başlamadan önce dünya kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı duruşu ve konuşmalar yapıldı.

Kadın hareketlerinin ortak yayınladığı bildiride, kadınların her yıl olduğu gibi bu yıl da hak, hukuk, adalet, eşitlik, özgürlük talepleri damgasını vurdu.

Alanda tek ses, tek yürek olan kadınlar, “Erkek egemenlikli sisteme hayır, kadına  şiddete hayır, kadın emeğinin sömürülmesine hayır, kadın katliamlarına hayır, tecavüz ve tacize karşı her yerde dur de, İstanbul Sözleşmesi yaşatır, dünyanın her yerinde Erdoğan gibi diktatörlere hayır” diyerek, haklarının savunucusu olacaklarını dile getirdi.

Yürüyüş boyunda “Es lebe 8 März Frauentag”, “Freiheit für die Frauen”, “Wir grüßen Frauen Kampf Rojava”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.  

Viyana Kürt Kadın Hareketi’nin verdiği mesajda ise, “Avusturya'da yaşayan Kürt kadınları olarak yürüttüğümüz demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma çizgisinde her yerde direnen, örgütlenen, özgür yaşamı inşa edeceğiz” vurgusu yapıldı.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde saat 17.00'de Südtirolerplatz'da bir araya gelen kitle, Hauptplatz'a kadar yürüdü. Sloganlar atan eylemciler taşıdıkları pankartlar ve flamalar ile renkli bir yürüyüş ile mesajlarını verdi. Müzik eşliğinde dans etti. Eylem yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

LİMASOL

Kıbrıs'ın Limasol şehrinde Kürt kadınları öncülüğünde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Program Theofilos Kürt Kültür Merkezi'nde bir araya gelen kadınların yürüyüşü ile başladı. Yürüyüş sırasında kadınlara karanfil dağıtılırken, zılgıt, slogan ve erbane ile Kıbrıslıların ve turistlerin yoğun ilgisi ile karşılandı. Limasol Belediyesi önüne kadar süren yürüyüşte kadın aktivist Fatma Jirkî  bir konuşma yaptı.

Kitle eylemin ardından "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde Theofilos Kürt Kültür Merkezine geçti. Etkinlik sahne alan sanatçıların seslendirdiği parçalarla sona erdi.

HELSİNKİ

Feminist örgütleri ve Kadın Hakları Aktivistleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir yürüyüş ve miting düzenledi.

Şehir merkezinden Karhûnpuisto Parkı'na kadar yapılan yürüyüşün ardından bir miting düzenlendi. Parkta bir araya gelen yüzlerce kişi adına yapılan açıklamada kadınların dünya genelinde yaşadıklarına değinildi. Kürt Kadın Hareketi adına da yapılan açıklamanın ardından miting müzik dinletisi ile sona erdi.