Aysel Tuğluk cezaevinden çıktı

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutsak Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk tahliye edildi.

ATK'nin hakkında verdiği “Cezaevinde kalamaz” raporu ardından demans teşhisi konulan  Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk nihayet özgürlüğüne kavuştu. Dün akşam  tahliye edilmesi beklenen Tuğluk,  bürokratik  işlemler nedeniyle  ancak bu akşam özgürlüğüne kavuşabildi. 

ATK'nin raporunun bugün öğlen saatlerinde cezaevi idaresine ulaşmasına rağmen  İnfaz Hakimliği'nin infazı erteleme kararını gecikmeli olarak vermesi dikkat çekti. Avukatlar daha önce  hakimliğe  verilen infaz erteleme talebini yineleyen bir dilekçe daha sundu. ATK raporu ve avukatların talebini değerlendiren İnfaz Hakimliği ise  Tuğluk hakkında tahliye kararı verdi.

Kararla birlikte dün geceden bu yana Tuğluk’un ailesi ve avukatlarının aralarında olduğu çok sayıda kişi cezaevi önünde bekleyişe geçti. Cezaevinden zılgıtlar ve  “Jin jiyan azadî” sloganı eşliğinde uğurlanan Tuğluk'u cezaevi kapısında, ailesi, avukatları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, eski milletvekili Burcu Çelik, Kocaeli il ve Gebze ilçe yönetimi, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (MA-TUHAYDER), HDP Parti Meclis (PM) üyeleri ile çok sayıda kişi alkış, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganı, zılgıt ve çiçeklerle  karşıladı.

Sağlık durumu nedeniyle demeç vermeyen Aysel Tuğluk, basını arabadan selamladı. 
Tuğluk yerine HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Serpil Kemalbay açıklama yaptı. Tuğluk’un selamlarını ileterek sözlerine başlayan Gülüm, “ Aysel arkadaşımızın tahliye edilmesinden ve artık  tedavi görebileceğiniz ötürü çok mutluyuz. Kendisi de ‘Cezaevinde kalan arkadaşlarım için üzgünüm’ dedi. Aysel çok uzun zamandır sağlık sorunları yaşıyordu ve çok daha önce tahliye edilmesi gerekiyordu” hatırlatmasında bulundu. 

Tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen  Gülüm, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın hukuksuz bir biçimde tutuklanmasına da tepki gösterdi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay ise, Aysel Tuğluk’un bir Kürt kadını ve siyasetçi olarak ilerleyen  demans hastalığına rağmen 2 yıldır zindanda rehin tutulduğunu hatırlattı.

İnfaz erteleme kararının geç verilmiş  bir karar olduğunu kaydeden  Kemalbay, bütün hasta tutsaklarının iyileşmesini istediklerini vurguladı. Kemalbay sözlerini  “Jin jiyan azadî ” diyerek  sonlandırdı.

Tuğluk, tahliyesinin ardından tedavisinin yapılması için İstanbul'a götürüldü.