Başaran: İktidarı yeneceğiz, kimse umutsuz olmasın

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Bu siyaseti yenilgiye uğratacağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Meclis’te milletvekilliğinin gasp edilmesi görüşülen tutsak Milletvekili Semra Güzel için partinin Yenişehir İlçe Örgütü binası önünde açıklama yaptı. “Semra Güzel vîna me ye” pankartının taşındığı eyleme Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kent milletvekili Dersim Dağ ve İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ile Zeyyat Ceylan’ın yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

Açıklama öncesi konuşan İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Güzel’in hukuksuz bir şekilde tutuklandığı için genel kurula katılamadığına dikkat çekerek, “Bizler bugüne kadar yaptığımız açıklamalarda bu duruma alışmayacağımızı, irade gaspını kabul etmeyeceğimizi belirttik. Semra Güzel ve cezaevlerinde olan seçilmişlerin irademiz olduklarını defalarca söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Şunu çok iyi biliyoruz; Semra Güzel şahsında yapılan, Kürt kadınların siyaset hakkında yönelik bir müdahaledir. Güzel Amed halkının iradesidir, irademizi tanımayanları biz de tanımıyoruz” dedi.

'LİNCİN BAŞINDA SUÇ İŞLERİ BAKANI VAR'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Bizler bugün burada kadınlara ölümü, tacizi, tecavüzü reva görenlerin karşında kadın özgürlük mücadelesiyle ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganını dünyanın dört bir yanına yayan Kürt kadınları adına konuşuyoruz” diye belirtti. Güzel’in gerillalarla fotoğraf çektirdiği dönemde “çözüm süreci” olduğunu ve bu süreçte birçok kesimin gidip geldiğini, basının da oralarda canlı yayın yaptığını anımsatan Başaran, “Bir fotoğraf üzerinden vekilimiz linç edildi. Bunun başında suç işleri bakanı vardı. Her gün bu ülkedeki farklı suç tiplerde mafya liderinden çocuk tacizcilerine, kadın katillerinden uyuşturucu baronlarına kadar katalog katalog basına sızan, servis edilen suç işleri bakanının linci ile başlayan bir süreçti bu. Önce bir linç kampanyası başlatıldı. Vekilimiz, sosyal medya ve yandaş medya aracılığıyla hedef gösterildi. AKP Genel Başkanı bu ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu ifade eden kişi tarafından da hedef gösterildi. Parlamentoya talimat verildi. Vekilimiz Semra Güzel hakkında hızlıca dokunulmazlığının kaldırılma süreci başlatıldı. Bu ülkede evinde kadın katledilen AKP milletvekili ile ilgili bu kadar hızlı davranmayan Meclis, kendisine verilen talimatı aldı ve bu süreci yürütmeye başladı” dedi.

'TÜRK YARGISI SAVAŞIN PARÇASI'

Yaşanan durumu “senaryo” olarak tanımlayan Başaran, partilerinin bu durumu 2015’ten beri yaşadığını söyledi. Başaran, devamında ise şunları söyledi: “2015’te önce İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmeler kesildi. Akabinde bu ülkede Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü askıya alındı. Masa devrildi, müzakere ortadan kaldırıldı ve savaş kararı alındı. Bu savaş sadece fiziki olarak sürdürülmedi. Yargı eliyle şuan yürütülüyor. Türkiye’de savaşın bir parçası da yargının kendisidir. ‘Siz seçemezsiniz’ diyorlar. İktidar bu politikalarıyla mücadele eden kadınlara, Kürtlere mesaj veriyor. Tarih bir kez daha tekçi anlayışın kaybettiğine şahit olacak. Baskılara karşı her yer de mücadele edeceğiz. Önce bu siyaseti yenilgiye uğratacağız sonra cezaevlerinin kapılarını açıp bu ülkede demokratik, eşit, özgür yaşamı biz kuracağız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bugün bize hesap soranlar en büyük hesabı halkın önünde verecek.”

Açıklama, “Jin, jiyan, azadî” sloganı ve alkışlarla sona erdi.