Basel ve Aarau'da eylem: Jîna’nın sesiyiz

İsviçre’nin Basel ve Aarau kentlerinde Rojhilat’tan başlayıp tüm dünyaya yayılan kadın direnişi selamlandı.

İran “ahlak polisleri” tarafından Kürt kadını Jîna (Mehsa) Emînî'nin katledilmesine İsviçre'de de kadınların öfkesi dinmiyor. Basel ve Aarau kentlerinde düzenlenen eylemlerle İran devlet sistemini protesto eden kadınlar, 24 Eylül Cumartesi günü de aynı amaçla Zürih kentinde kitlesel bir yürüyüşle tepkilerini dile getirecek.

BASEL

Ronahî Kadın Meclisi'nin çağrısıyla İsviçre'nin Basel kentinde bir yürüyüş düzenledi.  

Claraplatz'da bir araya gelen her kesimden onlarca kadın , "Jin, jiyan, azadî", "Bijî berxwedana Rojhilat" sloganları eşliğinde Basel Kanton Parlamentosu’nun bulunduğu Marktplatz'a yürüdü. Yürüyüşe kanton sakinleri de alkışlarla destek verdi.

Burada miting düzenleyen kadınlar, Jîna Emînî'nin katledilmesini protesto etti ve  İran ve Rojhilat’ta süren direnişe destek verdi.

Ronahî Kadın Meclisi tarafından yapılan açıklamada, kadın özgürlük mücadelesinin toplumu özgürleştireceğine işaret edilerek, saldırılara karşı direnişin büyüyeceği vurgulandı. Rojhilat Kürdistan'ında kadınlar öncülüğünde gerçekleşen direnişin mevcut sistemi derinden sarstığına vurgu yapılarak, zafere kadar direnişe devam edileceğinin altı çizildi.

Daha sonra kitle oturma eylemine geçti. Eylem sloganlar eşliğinde sonlandırıldı.

AARAU

Aaru Bahnhofplatz’ta bir araya gelen kadınlar bir miting düzenledi. 

Jîna Emînî şahsında katledilen kadınlar için mumların yakıldığı eylem, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Uzun süre Almanca ve Kürtçe "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganlarının atıldığı eylemde Aarau Kadın Meclisi adına Dilan Çetinkaya, "Bugün yasta değil isyandayız. Jîna Emînî şahsında katledilen kadınların sesi olmak için buradayız. Rojhilat'ta başlayan ve bugün tüm dünyaya yayılan bir direniş söz konusu. Biz bu direnişi sahiplenmeyi sürdüreceğiz. 

Almanca basın metninin okunduğu eylem yapılan kısa süreli oturma eylemiyle devam etti.

24 Eylül Cumartesi günü Zürih kentinde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S ) ve kadın kurumları öncülüğünde "Jîna'nın sesiyiz" şiarıyla yapılacak olan merkezi yürüyüşe güçlü katılım çağrısıyla kadınlar eylemlerini sonlandırdı.