Bêrîtan çizgisi ihanete karşı direnişi daha da büyütüyor

25 Ekim 1992’de şehit düşen Bêrîtan'ı anan YJA Star gerillaları, KDP'nin ihanetine karşı bugün de direndiklerini belirterek, "Bêrîtan gibi öncü yoldaşlarımız mücadelemize ışık oluyor" dedi.

HPG ve YJA Star gerillaları, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yıllardır 25 Ekim 1992’de Güney Savaşında ihanetçiliğe karşı fedai çizgisinde direnerek şehit düşen Gülnaz Karataş (Bêrîtan) çizgisinde amansız bir savaş veriyor. YJA Star gerillaları Zîlan Cîlo, Tamara Wan ve Tekoşîn Qerecdax, ihanete karşı özgürlük mücadelesinin direniş sembolü olan Bêrîtan çizgisinde savaşarak, özgür yaşamı kuracaklarını vurguladı.

‘BÊRÎTAN ÇİZGİSİNDE DİRENENLER KAZANACAK’

Bêrîtan şahsında tüm özgürlük şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Zîlan Cîlo, PKK'nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi doğrultusunda 50 yıldır mücadele yürüttüğüne dikkat çekti.

Kadınların bu mücadelede özgürlüğünü ve varlığını bulduğunu söyleyen Zîlan Cîlo, şöyle konuştu: "Heval Bêrîtan'ın katılımı, Kürt kadının tarihteki gerçeğine ve PKK yarattığı mücadele mirasına dayanıyordu. Heval Bêrîtan'ın katılım düzeyi biz kadınlar için her zaman örnek olmuştur. 1992 savaşında öncülük yapan heval Bêrîtan, Türk devletinin işgalini, faşizmini ve KDP'nin işbirliğini kabul etmedi. Bêrîtan yoldaşın o günkü isyanı ve direnişi günümüze kadar devam ediyor.

Heval Bêrîtan, ihanet ve teslimiyet çizgisine karşı bedenini siper ederek kayalardan atladı. Bugün de Zap, Metîna ve Heftanîn'de Bêrîtan çizgisinde direniş en üst seviyede sürüyor. Heval Bêrîtan bizim için kadın ordusudur, örgütlü, teslimiyeti kabul etmeyen, iradeli ve mevcut zihniyetin yıkımının ifadesi haline gelen bir direnişçidir. Kadın mücadelesi bugün 'Jin Jiyan Azadî' sloganı ile dünyanın her yerine yayıldı."

Kürt halkının ihanet ve teslimiyeti hiç bir zaman kabul etmediğini sözlerine ekleyen Zîlan Cîlo, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kürt kadınlarının dağlarda halkının ve topraklarının özgürlüğü için neden savaştığını KDP'nin iyi görmesi gerekir. Tarih tekerrür ediyor fakat Bêrîtan çizgisinde direnenler kazanacaktır. KDP unutmasın; bu ihanet çizgisi onların da sonunu getirecektir. Yurtseverlik için dökülen kanın hesabını elbette soracağız. Halkımız, bizim direniş çizgisini savunduğumuzu, KDP'nin de ihanet çizgisini temsil ettiğini bilmesi gerekiyor."

‘MÜCADELEMİZE IŞIK OLUYOR’

Şehit Bêrîtan'ın cesaretli ve iradeli bir gerilla olduğunu vurgulayan Tamara Wan, "Heval Bêrîtan'ın yarattığı direniş çizgisi temelinde verdiğimiz mücadele, Kürt halkının özgürlüğüne ve devrimine doğru ilerliyor. Bêrîtan yoldaş, Kürt halkına karşı gelişen ihanet karşısında teslimiyeti kabul etmedi, özgürlük mücadelesi veren birçok kişinin umudu oldu. Bêrîtan yoldaş sadece düşmana karşı değil, geri kalmışlığa ve iç ihanete de karşıydı.

Heval Bêrîtan'ın duruşunu, Rêber Apo'nun 'Savaşan özgürleşir, özgürleşen güzelleşir, güzelleşen sevilir' belirlemesinde görebiliriz. Bugün YJA Star gerillaları Türk devletine ve KDP ihanetine karşı şehit Bêrîtan çizgisinde mücadele ediyor. Kadın ordusunda yer alan heval Bêrîtan gibi öncü yoldaşlarımız mücadelemize ışık oluyor. Elbette özgürlük çizgisi başarıya ulaşacaktır. Biz de şehitlerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

BAŞARIYI KAÇINILMAZ KILACAĞIZ’

Özellikle 1990'lı yıllarda kadınların büyük bir direniş sergilediğini hatırlatan YJA Star gerillası Tekoşîn Qerejdax de şunları ekledi: "90'lı yıllar Kürt kadınlarının yoğun olarak özgürlük saflarına katıldığı yıllardı. O kadınlardan biri de heval Bêrîtan'dı. Bêrîtan yoldaş direnişiyle tüm dünyaya fedailik çizgisini gösterdi. Şehit Bêrîtan özgürlük mücadelesinin direniş sembolü oldu. Bêrîtan yoldaş 30 yıl önce geleneksel zihniyete karşı isyan etti. Bugün YJA-Star gerillaları Metîna, Zap ve Avaşîn mevzilerinde savaşıyorsa, bu Bêrîtan yoldaşın direnişinin ve kararlılığının sonucudur. Yine Rojhilat'ta binlerce kadın 'Jin Jiyan Azadî' sloganları ile sokaklarda direniyor. Heval Bêrîtan'ın 20 yıl önce kayalardan attığı zılgıt, bugün kadınlar tarafından Rojhilat sokaklarında atılıyor. Şehit Bêrîtan bize Önderlikle nasıl yaşamamız gerektiğini gösterdi. İyi bilinsin ki tarihimiz kadınların öncülüğü ve fedailiği ile yazılmıştır. Biz de bu direniş mirası ile başarıyı kaçınılmaz kılacağız. Önder Apo, heval Bêrîtan şahsında kadın ordusunun çizgisini bizlere gösterdi. Türk devletinin işgal saldırılarına karşı bugün en çok kadınların direnmesi gerekiyor. Bütün kadınlara çağrımdır; Rêber Apo'nun ideolojisi temelinde özgür bir yaşam kurmak için gelin gerilla saflarına katılın" dedi.