‘Bêrîtan kadın ordulaşmasının temeli oldu’

ARGK gerillası Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş)’ın kadının ordulaşmasında önemli bir rol oynadığını belirten YJA Star Merkez Karargah Komutanlarından Gulistan Gulhat, “Kadın ordulaşması birçok enternasyonalist kadınlar için de bir ışık oldu” dedi.

YJA Star Merkez Karargah Komutanlarından Gulistan Gulhat, ARGK gerillası Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş) şehadetinin 30. yıl dönümü vesilesiyle kadın ordulaşmasına ilişkin Stêrk TV’ye konuştu. Kadın ordulaşmasının ulaştığı düzeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gulhat, “Kadın ordulaşmasının 30. yılı başta Kürt kadınları olmak üzere dünya kadınlarına kutlu olsun. Geçen 30 yıl kadın ordulaşması için açısından dolu bir tarihe ifade eder” dedi.

Şehit Bêrîtan’ın Dersimli olduğunu ve Türk devletinin eğitim sisteminde öğrenim gördüğüne dikkat çeken Gulistan Gulhat sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak buna rağmen Kürtlüğünü ve düşman gerçekliğini tanıdı, Önder Apo’nun fikirleriyle tanıştıktan sonra da yönünü Kürdistan dağlarına çevirerek gerilla saflarına katıldı. Heval Bêrîtan özgürlük arayışının sahibi oldu ve gerilladaki her anı büyük bir heyecanla yaşadı. Heval Bêrîtan kadın ordulaşmasının gelişmesinde önemli bir rol oynadı, temeli oldu.”

DURUŞU VE FEDAİ EYLEMİ BÜTÜN KADINLARI ETKİLEDİ

Şehit Bêrîtan’ın duruşu, eylemi ve şehadetiyle öncü kadının ölçüsünü belirlediğini belirten Gulistan Gulhat, 1992 yılında yerli işbirlikçiler ve NATO’nun desteğiyle Kürt Özgürlük Hareketine dayatılan tasfiye sürecine dikkat çekti. Şehit Bêrîtan’ın eylemi ile şehadetinin böyle bir süreçte yaşandığını hatırlatan Komutan Gulhat, “O, son ana kadar ihanetçiler ve Türk ordu güçleriyle çatışıyor, arkadaşlarını kurtarıyor ve daha sonra silahı kırarak uçurumdan atlıyor. Heval Bêrîtan’ın sergilediği bu duruş ve fedai eylemi bütün kadınları etkiledi ve örnek alındı” diye konuştu.

Bêrîtan’ın şehadetinin, öncü kadının özgürlük çizgisi ve arayışı açısından bir ölçü olduğunu ifade eden Gulhat, şöyle devam etti: “Heval Azime de, Bêrîtan’ın takipçisi oldu; inanç, duruş ve mücadelesiyle kadının nasıl savaşacağını gösterdi. Böyle öncü arkadaşlar kadın ordulaşması etrafında güçlü bir birlikteliği oluşturdu. Kadın ordulaşması birçok enternasyonalist kadınlar için de bir ışık, bir yol göstericisi oldu. Bu konuda birkaç örnek vermek gerekirse; Canda Türk, Hêlin Çerkes ve Ronahî Alman’dı. Yine Meryem Çolak ve Gurbetelli Ersöz arkadaşlar zeki ve öncü arkadaşlar olarak heval Bêrîtan’ın izinden gittiler.”

ORDULAŞMA ÖNDER APO’NUN EMEKLERİYLE SAĞLANDI

Kadın ordulaşmasının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın emekleriyle gerçekleştiğini belirten Gulistan Gulhat “Her anında Önder Apo bizimleydi. Ulaştığımız düzey onun emekleriyle sağlandı. O, hem bize kadın ordulaşmasının yol ve yöntemlerini gösterdi hem de bütün o süreçte bizimle oldu, bize bu yolda yoldaşlık yaptı, bize özgür yaşamı öğretti. Onun düşünce ve felsefe dünyasında kendini tanıma ve özgür yaşam esastı” dedi.

Kadın ordulaşmasının Kürt toplumuna yeni bir ruh ve can verdiğine vurgu yapan Gulhat “Kadın ordulaşması ve YJA Star güçleri, bir amaç çerçevesinde bir iradeyi temsil ediyor. 6 aydır Kürdistan’da ağır bir savaş yürütülüyor ve bütün yoğun saldırılara rağmen YJA Star ve HPG gerillalarının iradesini kırabilmış değiller. Lakin biz YJA Star gerillaları olarak Bêrîtan, Zîlan, Egîd ve Mazlumların izinde mücadele ediyoruz, savaşıyoruz. Bu 30 yılda Bêrîtan bize direnişi, Zîlan bize fedailiği, Saralar bize toplumsallaşmayı ve mücadeleyi öğretti. Bizler YJA Star güçleri olarak şehitlerimizin izinde zafer sözü veriyoruz.”