Beyaz Tülbentli Anneler hakkında ‘zorla getirilme’ kararı

2018 yılı sonunda başlayan ve aylarca süren açlık grevi eylemlerine destek açıklaması yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan Beyaz Tülbentli Anneler hakkında “zorla getirilme” kararı çıkarıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması amacıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla çocuklarının tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde açıklama yaptıkları gerekçesiyle “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” ve “Polise mukavemet” iddiasıyla hakkında dava açılan Beyaz Tülbentli Annelerin yargılandığı davanın duruşması görüldü. Bakırköy 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan Beyaz Tülbentli Annelerden Latife Buğday, Sürreya Kılınç, Nesibe Başaran, Zübeyde Adar, Selamet Demir, Sinem Güzel, Emine Erbek, Hafize Şahin, Ayşegül Yalçın, Sümanperi Akyıldız, Kumri Akgül ve Zehra Doğan katılırken, avukatları hazır bulundu. Annelere, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları da destek verdi.

Duruşmada ilk olarak söz alan annelerden Emine Erbek, çocuklarının ölüm orucunda olduğunu ve onların sesini duyurmak için cezaevi önünde açıklama yaptıklarını söyledi. Cezaevi önüne geldiklerinde polislerin açıklama yapmalarına izin vermediklerini, hiçbir anons yapılmadan polislerin saldırıda bulunduğunu söyleyen Emine Erbek, beraat talebinde bulundu.

Latife Buğday, ölümlerin olmaması için cezaevi önüne gittiklerini söyledi. Açıklama yapamadan polis saldırısına uğradıklarını dile getirdi.

Nesibe Başaran da açlık grevinde olan çocuklarının durumun kötüye gittiğini ve artık kan tükürdüğünü öğrenmeleri üzerine cezaevi önünde açıklama yapmak istediklerini ancak saldırıya uğradıklarını söyledi.

Annelerde Selamet Demir, açıklama için daha önce emniyetten izin aldıklarını ifade ederek, “Bize izni polisler verdi. Cezaevi önünde beklerken hiçbir anons yapılmadan 3 polis koluma girerek, beni gözaltına aldı. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı istiyorum” dedi.

Annelerin ardından söz alan avukatlar da basın açıklaması için izin almaya gerek olmadığını belirterek, eylemin suç teşkil etmemesinden dolayı müvekkilleri hakkında beraat karar verilmesini istedi. Avukatlar, olay günü görevli polislerin de ifadesine başvurulması talebinde bulundu.

Savcı, duruşmaya gelmeyen anneler hakkında zorla getirme kararı çıkartılmasını ve avukatların taleplerinin reddedilmesini istedi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme, Sakine Yakut hakkında mahkemeye katılması için talimat yazılmasına, Melek Başkale hakkında yakalama kararı çıkartılmasına, Zeliha Gün hakkında zorla mahkemeye getirme kararı çıkartılmasını istedi.

Avukatların olay yerinde bulunan polislerin ifadelerinin alınması talebini de reddeden heyet, duruşmayı 11 Mart 2021 tarihine erteledi.