Biel'de kadın katliamına öfke

Biel’de bir araya gelen kadınlar, İran’da ‘ahlak polislerinin Kürt Jîna Emînî ve Azeri ordusunun Anush Abetyan adlı Ermeni kadını katletmesini protesto etti.

İran “ahlak polisleri” tarafından Jîna Emînî ile Azeri ordusu tarafından Ermeni kadın asker Anush Abetyan’ın katledilmesine karşı İsviçre'nin Biel kentinde bir araya gelen kadınlar bir eylem düzenledi.

Biel Arjin Garzan Kadın Komünü'nün çağrısıyla Bahnhofplatz alanında düzenlenen eyleme Kürdistanlı ve İsviçreli her kesimden kadın katıldı.

Devlet şiddetiyle katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yaşamını yitiren kadınlar için mumların yakıldığı eylemde Almanca basın metni okundu.

Rojhilat Kürdistan’ından temsilciler ve kadın kurumları tarafından yapılan konuşmalarda, "Düşmanımız bizi hep değerlerimizle vuruyor. Biz sahipsiz değiliz. İran’da daha 22 yaşındaki bir Kürt kadının saçları gözüküyor diye dövülerek hunharca öldürülmesini lanetliyoruz. Bugün orada katledilen ve dünyanın dört bir yanında yapılan eylem ve protestolara destek amaçlı buradayız ve biz kadın mücadelesine ve özgürlüğüne sonuna kadar sahip çıkacağız" denildi.

Eylemde, İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde yarın Aarau kentinde hafta sonu ise İsviçre’nin birçok merkezinde aynı amaçla eylemlerin düzenleneceği açıklanarak, katılım çağrısı yapıldı. 

Uzun süre Fransızca, Almanca ve Kürtçe atılan "Jin, jiyan, azadî" sloganları atan kadınlar, zorla taktırılan başörtüsünü temsilen yanında getirdikleri örtüleri yere attı. Ardından eylem sonlandırıldı.