BM’den kadınları korumak için küresel çağrı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, evde kalan kadın ve kız çocuklarının korunması için küresel bir çağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, evde kalan kadın ve kız çocuklarının korunması için küresel bir çağrıda bulundu.
Covid-19 pandemisiyle birlikte eş şiddeti ve aile içi şiddet de tırmandı. BM Genel Sekreteri, bu duruma dikkat çekmek için hem yazılı, hem de Fransızca, Arapça, İspanyolca, Çince ve Rusça dahil olmak üzere bir çok dilde alt yazılı bir video yayınladı.
Salgına karşı daha iyi bir mücadele için kısa bir süre önce küresel ateşkes çağrısında bulunduğunu hatırlatan Antonio Guterres, bu kez kadınlar için benzer çağrıda bulundu.
Guterres, “Ne yazık ki, çok sayıda kadın ve kız çocuğu kendilerini şiddete son derece açık halde buluyor” dedi.
Daha net ifadeyle kadınların korunması gereken yerde şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Guterres, “Kendi evlerinde. Bu nedenle bugün, tüm dünyada, evde, ailede barış için yeni bir çağrıda bulunuyorum” diye ekledi.
Guterres, “Bu son haftalarda, bir yandan ekonomik ve sosyal baskılar ağırlaşırken ve korku yerleşirken, diğer yandan dünya korkunç bir aile içi şiddet tırmanışına tanık oldu” diye belirtti.
BM Genel Sekreteri, “Tüm hükümetleri kadına yönelik şiddete karşı önleyici tedbirler almaya ve Covid-19 karşısındaki ulusal eylem planları çerçevesinde mağdurlara yardımda bulunmayı öngörmeye angaje ediyorum” ifadelerini kullandı.
Adaletin suçlulara karşı işlemeye devam etmesini isteyen Guterres, özellikle çok sayıda ülkede tek açık yer olan eczaneler ve gıda marketlerinde acil uyarı sistemlerinin hayta geçirilmesi çağrısında bulundu.
Mevcut durumda dünya genelinde rakamsal olarak ne kadar kadın veya kız çocuğunun şiddete maruz kaldığını söyleyebilecek durumda olmadıklarını ifade eden BM, genel olarak her üç kadından birinin yaşamı boyunca şiddet mağduru olduğunu hatırlattı.
“Birlikte, savaş alanlarından evlere kadar her yerde şiddeti engelleyebiliriz ve engellemeliyiz” diyen Guterres, kadına yönelik şiddetin daha karmaşık bir hal alabileceği uyarısında da bulundu. BM Genel Sekreteri, koronavirüse açık hale getirme tehdidi, gideceği bir yeri olmayan kadınların evlerinden kovulmaları, polis ve yargıda vakaların yoğunlaşması ve öncelik belirlenmeye başlaması gibi risklere dikkat çekti.
BM, hükümetlerden suistimale maruz kalan kadınlar için sığınma yerlerini öngörmesi ve bu dosyayı temel hizmetler tanımı çerçevesinde ele almasını istedi.