BM: Mülteci kadınlar daha fazla risk altında

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), mülteci ve göçmen kadın ve kız çocuklarının koronavirüs krizi sırasında cinsiyetle bağlantılı şiddetin artma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Covid-19 pandemisi nedeniyle evde kalma tedbirleri uygulanırken, kadına yönelik şiddetin arttığına dair alarm verici veriler ve açıklamalar geliyor.

UNCHR Yüksek Komiseri yardımcılarında Gillian Triggs, “Bu pandemide mülteci, yer değiştirmiş veya vatansız durumdaki kadın ve kız çocuklarının korunmasına acil dikkat göstermemiz gerekiyor” dedi.

Triggs, “Kadın ve kız çocukları en fazla risk altındaki kişiler arasında yer alıyor. Kapılar suiistimallerin faillerine açık kalmamalı ve yardımlar, istismar ve şiddet mağduru kadınlar üzerinde yoğunlaşmalı” diye ekledi.

“Göç eden kadınların kendi saldırganları ile aynı evde kalma riski var” diyen Triggs, geçim olanaklarını kaybeden başka kadınların da “hayatta kalmak için cinsel ilişkilere veya çocuk yaşta zorla evliliklere zorlanabileceği” uyarısında bulundu.

Pandemi nedeniyle çoğu ülkede dayatılan kısıtlamaların destek hizmetlerine erişimi sınırlandırdığını hatırlatan UNHCR, devletleri göçmen kadınlara yönelik şiddet artışı riskini de Covid-19 ile mücadele kapsamına almaya çağırdı.