BM raportörleri: Türkiye gidişatı tersine çevirmeli!

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair Danıştay’a görüşlerini iletti

Danıştay’a sunulan 20 Ağustos tarihli görüş BM’nin üç kurumunun raportörlerinin imzasını taşıyor: BM Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet, Sebepleri ve Sonuçları Özel Raportörü Reem Alsalem, BM Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Ayrımcılık Çalışma Grubu Başkanı-Raportörü Melissa Upreti ve BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW Komitesi) Başkanı Gladys Acosta Vargas.

Görüşte Sözleşme’nin sosyal ve ailevi değerleriyle bağdaşmadığı şeklinde kasten yapılan yanlış yorumlamalar eleştiriliyor.

BM uzmanları, “Bu gruplar kasıtlı ve yanlış bir şekilde ‘toplumsal cinsiyet‘ ve ‘toplumsal cinsiyete dayalı şiddet’ terimlerine yorum getirmişlerdir. Sözleşme, kadınlara yönelik şiddetle ilgili diğer uluslararası anlaşmalarda ve insan hakları belgelerinde yer alan bu terimler için uluslararası kabul görmüş tanımları takip etmektedir” diyor.

Raportörler Sözleşme’den çekilmenin faillere cesaret verdiği tepkisinde de bulundu.

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete dair Özel Raportörü, “Toplumsal cinsiyete dayalı önyargılara sahip kolluk kuvvetleri ve yargı mensupları, artık kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet eylemlerini ve ya şiddet tehditlerini soruşturmama ve kovuşturmama eğilimlerini meşrulaştırdığı için Sözleşme’den çekilmeye güvenmektedir. 6284 sayılı Kanun İstanbul Sözleşmesi’ne dayandığından Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle birleştiğinde, bu toplumsal cinsiyete dayalı şiddette cezasızlığın endişe verici düzeylere yükselmesine yol açabilir” diye uyardı.  

“Türkiye’de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, ciddi ve çok yönlü tezahürleriyle devam etmektedir” diyen raportörler, bir çok örneği sıraladı.

Raportörler İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin, aynı zamanda CEDAW’ın uygulamasını ve Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nin (Lanzarote Sözleşmesi) uygulanmasını da tehdit ettiğini kaydetti.

BM uzmanları, “Türkiye’nin gidişatı tersine çevirmesi ve tarihin doğru tarafında yer alması için çok geç değil” diyerek Türkiye’yi yanlıştan dönmeye çağırdı.

Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Türkiye’nin durumuna ilişkin şu tespitlerde bulundu: “Türkiye birçok yönden tarihinin önemli bir kavşağında. Ya bilinçli ve kasıtlı olarak kadınların ve kız çocuklarının haklarının geliştirilmesinde elde edilen kazanımları korumayı seçebilir ya da bu önemli ilerlemede geri adım atıp kadınları ve kız çocuklarını geride bırakma riskini üstlenebilir. Danıştay’ı Cumhurbaşkanı Kararını onaylayan ilk derece mahkemesi kararını bozmaya ve Türkiye’nin bir imzacı olarak İstanbul Sözleşmesi’ne bir an önce geri dönmesinin önünü açmaya davet ediyoruz.”