Buldan: Kadınlardan elinizi çekin

HDP Kadın Meclisi'nin 'Kadın Mücadelesi Her Yerde' kampanyasının Kadıköy’de gerçekleşen final buluşmasında konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan iktidara, “Kadınların üzerinden elinizi çekin, gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz” dedi.

HDP Kadın Meclisi’ni ‘Kadın Mücadelesi Her Yerde’ kampanyasının final buluşması Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleşti. Yüzlerce kadının akın ettiği buluşmaya, HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri Gülistan Koçyiğit, Hüda Kaya, Dilşat Canbaz Kaya, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi örgüt temsilcisi katıldı.

Çekilen halaylar ve atılan sloganlarla tam bir şenlik havasında gerçekleşen buluşmada, Kürtçe ve Türkçe, “Kadın mücadelesi her yerde” yazılı pankart açıldı; cezaevlerinde rehin tutulan kadın siyasetçilerin fotoğrafları taşındı. İktidarın kadın düşmanı politikalarını mor kurdeleli zincir oluşturarak protesto eden kadınlar, sık sık, “Bijî berxwedana jinan”, “Jin, jiyan, azadî” sloganlarını attı.

Barış Annelerinin ön saflarda yerini aldığı buluşmada HDP birleşenlerindeki kadın temsilcileri teker teker söz alıp, iktidarın baskısı ve şiddetine karşı kadın mücadelesini büyütme çağrısı yaptı. Konuşmaların ardından söz alan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, kadın kazanımlarına yönelik giderek artan iktidarın saldırılarına tepki gösterdi.

‘BU İKTİDAR KADIN DÜŞMANI BİR İKTİDARDIR’

Kadın Meclisi’nin “Kadın Mücadelesi Her Yerde” şiarıyla başlattığı bir aylık kampanyamızın finalini Dersim, Aydın ve İstanbul’da gerçekleştirdiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Buldan, bugün yüzlerce kadının her türlü haksızlığı, hukuksuzluğu kınamak, eşitlik ve özgürlük için söz söylemek için meydanlara akın ettiğini vurguladı. Buldan, salgın koşulları nedeniyle bugün burada yüzlerce olarak toplansalar da milyonlar olduklarını kaydetti.

İktidarın kadın düşmanı bir iktidar olduğunun altını çizen Buldan, “Bu iktidar kadına yönelik şiddete sebep olan, sebep olanları koruyan bir anlayışa sahiptir. Bu iktidar kadınların şiddete, baskıya, ölümlere, katliamlara maruz kalmasına sebep olan; onları korumayan ve bu suçları işleyenleri cezasız bırakan bir anlayışa sahiptir. Şunu çok iyi biliyoruz, bu ülkede binlerce kadın erkek egemen zihniyet ve anlayış ile katledilmiş, baskıya ve şiddete maruz kalmış ve birçok anlamda mağduriyet yaşamıştır” dedi.

‘KADIN KATİLLERİ BU ÜLKEYİ YÖNETENLER TARAFINDAN KORUNUP KOLLANIYOR’

Kadın katillerinin bu ülkeyi yönetenler tarafından korunduğunu, kollandığını ve cezasız bırakıldığını belirten Buldan, kadın cinayetlerinin politik olduğunu ancak kadın konusunun siyaset üstü bir mesele olduğuna işaret etti. Kadıköy’de kadınlara seslenen Buldan şöyle konuştu: “Anlayışınız ne olursa olsun, siyasi düşünceniz ne olursa olsun; eğer kadınsanız bu yapılanlara karşı alanlarda, meydanlarda bizlerle birlikte mutlaka ama mutlaka omuz omuza yol yürümek zorundasınız. Çünkü bugün Rojbîn Çetin’e yapılan, yarın size yapılacaktır. Bugün Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel’e yapılan yarın size yapılacaktır.”

‘BEDELİ NE OLURSA OLSUN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Türkiye’de kadınların her gün katledilip, şiddete uğradığını hatırlatan Buldan, bu ülkeyi yönetenlerin kadınlara düşmanca yaklaştığını, kadınların haklarını görmezden geldiğini; kadınların her türlü kazanımını gasp ettiğini vurguladı.

Bu gaspın bir örneği olarak HDP’li belediyelere atanan kayyumları gösteren Buldan, “Kadın belediye eşbaşkanlarımızın yerine atanan kayyumların yaptığı ilk icraatlar kadın kazanımlarını gasp etmek, bertaraf etmektir. Kadın yaşam alanlarını, sığınma merkezlerini, istihdam alanlarını bir bir kapatarak kadınları cezalandırmak istemektedirler. Bedeli ve sonucu ne olursa olsun kadınlar her türlü kazanımı korumak adına bu mücadeleyi devam ettirecek ve bu mücadele sonuna kadar devam edecektir” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Halkın iradesini kayyumlarla gasp eden iktidarın şimdi kadınlar açısında bir güvence olan İstanbul Sözleşmesi’ne göz koyduğunu hatırlatan Buldan, şöyle konuştu: “İstanbul Sözleşmesi’ne imza atan bu iktidardı; ancak bu sözleşmeyi uygulamayan yine bu iktidardır. Bırakın uygulamayı her gün ihlal etmeyi anlayış haline getirdiler. Rojbin Çetin’e köpekle işkence yaparak İstanbul Sözleşmesi ihlal edilmiştir. 72 yaşındaki Makbule Ana cezaevine konularak ihlal edilmiştir. Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak cezaevine konularak İstanbul Sözleşmesi ihlal edilmiştir. Biz ne pahasına olursa olsun İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmelerine izin vermeyeceğimiz, bir kez daha ifade ediyoruz ve tüm kadınlara bunun sözünü veriyoruz.

‘GÖLGE ETMEYİN BAŞKA İHSAN İSTEMİYORUZ’

Bizler yaşamın her alanında kazanımlarımızı geri almak adına bu mücadeleyi büyüteceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Buradan iktidara bir kez daha seslenmek istiyoruz: Kadınların üzerinden elinizi çekin, gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz sizden. Biz kadın mücadelesini, kadınların eşitliğini ve özgürlüğünü elde edene kadar bu mücadeleyi büyüteceğimize söz veriyoruz. Tüm kadınlara yolumuz açık olsun diyoruz.”

Buluşma halaylarla sona erdi.