Colemêrg’de 25 Kasım eylemlerinin startı verildi

Colemêrg (Hakkari) Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü eylemlerinin startını bir açıklama ile verdi.

Colemêrg Kadın Platformu tarafından organize edilen açıklama sırasında “Jin, jiyan, azadî” pankartı açıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, İran ve Doğu Kürdistan’da kadınlar öncülüğünde devam eden direnişe vurgu yaptı.

Seven, 25 Kasım’ı "21. Yüzyıl Kadın Yüzyılı Olacak!" iddiasıyla karşıladıklarını ifade ederken, kadınların her türlü zorluğa ve baskıya karşı direnmeyi sürdüreceğini belirtti.

Seven, şöyle konuştu: "Cezaevlerinde ölüme sürüklenen çocukları için aylardır direnen ailelerin nöbetini, adaletsizlik karşısında direnen Emine Şenyaşar annenin direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz. Cezaevlerindeki hasta tutsaklar için aynı düzeyde ve kararlılıkta mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Kadınların halen evde, tarlada, fabrikada ve yaşamın diğer alanlarında saldırılara maruz kaldığına dikkati çeken Seven, "Karşı karşıya olduğumuz bu kadın yoksulluğundan, sömürü politikalarından kurtuluşun yolu, yine örgütlü kadın mücadelesinin demokratik komünal ekonomiyi inşa etmesidir.”

Şiddeti meşrulaştıran politikalar ve uygulamalara tepki gösteren Seven şunları belirtti:

"Şiddeti meşrulaştıran uygulamalarla, cinsiyetçi ve kadın düşmanı politikalarla bir kadın kırımı yaşatılıyor. Erkek egemen sistem ve erkek failler tarafından katledilen, şiddet gören bütün kadınlar isyanımızdır. Mücadele gerekçemizdir. Kadın varlığına karşı açılmış bu kirli savaşın ortasında, molla rejiminin katlettiği Jîna Eminî ise bu kriz ve kaos halindeki sistemin ancak halkların, kadınların direnişiyle hesap verebileceğinin en somut göstergesi oldu. Bu temelde de İran’daki kadınların ve halkların direnişlerini selamlıyoruz.”