Dağlarda yeniden var olmak

Türk devletinin saldırdığı Kürdistan alanlarını korurken silah arkadaşları ile büyük bir direniş gösteren YJA-Star gerillası Berfin Ararat, 8 Haziran 2019'da Dersim’de şehit düştü.

Mihriban Durmaz, özgürlük hareketinde aldığı ve arkadaşlarının onu tanıdığı ismi ile Berfin Ararat; Van’da gözlerini dünyaya açtı. YJA STAR gerillası Berfin Ararat yurtsever bir ailede büyür, daha çok gençken iken gerilla ismini ve PKK'yi tanır. Okul yıllarında birçok çelişki yaşar. Bir kadın olarak yaşamın anlamının peşine düşer. Toplumdaki erkek ve kadına olan yaklaşımlar kafasında her zaman bir çelişki oluşturur. Lise dönemlerinde gençlik faaliyetlerine katılan Berfin, bir yandan da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın kitaplarını okur. Okudukça kafasındaki birçok sorunun cevabına ulaşır.

Kürdistan'da yaşanan düşman gerçekliğine ve bir kadın olarak, erkek zihniyetinde şekillenen eşitlik anlayışına karşı büyük bir darbe vurmak için 2010 yılında özgürlük hareketine katılır. Dağlara çabuk alışan Berfin, kadın gerillalara ait özgün dağlarla karşılaşır. Deli dolu yüreği bir volkan gibi taşmayı bekler, her an, her saat ve her gün hedeflenen birçok şeyi düşüncelerinde bir bütüne ulaştırdıktan sonra pratikleştirmekte sabırsızlanır. Bir kadın gerilla olarak kendini tanımanın güzelliğinde savaşan komutan Berfin, kısa sürede yetkinleşir.

Öcalan'ın, 'yoldaş yoldaşının alnını yıldızlara çevirendir' öğretisiyle en güzel yoldaşlıkları oluşturma çabasında olur. "Yaşamın hep kavgaydı" diyen Sakine Cansız'ın yoldaşlığını ve yaşam mücadelesini kendisine örnek alır. Medya Savunma Alanlarından Dersim'e kadar, aktif bulunduğu her bölgede mücadele etmiş ve düşmana ağır darbeler vurmuştur. Yaşamda mütevazi, coşkulu ve fedakar duruşu ile tüm yoldaşları içerisinde örnek alınan gerilla Berfin fedai bir militan olmuştur.

DERSİM'E GİTMEK EN BÜYÜK HAYALİYDİ

En büyük hayali Dersim'e gitmek olan gerilla Berfin Ararat, hayalinin gerçekleştiği günü günlüğüyle paylaştığı şu sözlerle dile getirmiştir:

"İşte gidiyorum (27.03.2015)

Heyecandan uçacak gibiyim. Kuzey'e gideceğim. 2 yıldır gitmek için bekliyordum. Arkadaşlar önerimi kabul ettiler. Kelimeler yetmiyor sevincimi tarif etmeye. Herkese söylemek istiyorum. Tepenin en yüksek zirvesinde haykırmak istiyorum. Ben Dersim topraklarına gidiyorum. Büyük mücadele Tanrıçamız heval Sara'nın (Sakine Cansız) doğduğu, heval Zilan’ın düşmana karşı intikam ruhuyla, halkımızın tekrar zaferle buluştuğu, cesaret ve inancın Munzur suyuyla coştuğu yere gidiyorum. Hiç durmadan anın hakkını vererek katılım sağlayacağım."

SAKİNE CANSIZ'I ÖRNEK ALIRDI

Berfin Ararat, gerillada yaşamıyla, mücadelesiyle, hayran olduğu, örnek aldığı ve büyük özlem duyduğu Sakine Cansız'dan günlüğünde şu şekilde bahseder:

"Sara yoldaşa,

Yüreğim dersim için yanıp tutuşurken, senin yaşadığın yerleri, tanımak, bastığın topraklara basmak, yakınında olmak bana çok büyük bir güç veriyor. Bir insan isterse neden tamamen özgür olmasın ki? Vicdan denen bir olgunun emarelerini yaşayabilirsek bunun önünde çok büyük bir engel yoktur. En azından ilk adımını atıyorsa. Biz bu halka borçluyuz. Ben ne kadar çabalasam da hangi görevleri yerine getirsem de biliyorum iğne ucu kadar yararı olduğunu. Bunun için ne olursa olsun daha çok çabalamaya, güçlü katılmaya, elimden geleni değil, fazlasını yapmaya çabalıyorum.

Evet, heval Sara sana layık bir yoldaş olma iddiam var. Fakat ne yaparsam da yetersiz olduğuna inanıyorum. Her ne olursa olsun hayallerimin, özlemlerimin ve tutkularımın hiçbir zaman son bulamayacağına ve güçlü bir yoldaş olma çabamı en üst düzeyde yürütmeye çalışacağıma söz veriyorum."

Tüm zorlu koşullara karşı büyük emekler veren Berfin Ararat, işgalci Türk devletinin faşist saldırılarına karşı fedaice direnen örnek bir gerilla olmuştur. Gerilla Berfin, 8 Haziran 2019'da Dersim’de düşmana karşı büyük bir direniş göstererek şehadete ulaşmıştır.