Dağlı bir ses: Jiyan Koçer

Kararlı ve samimi duruşu ile yoldaşlarını derinden etkileyen gerilla Jiyan Koçer, özgürlük saflarına katılımı konusunda "PKK yoldaşlığını, Kürdistan, dünya ve parti tarihini, dağların yoldaşlığını kısaca kendimi dağlarda tanıdım" demişti.

Büyük direnişlere tanıklık eden Zap'ın en yüksek dağlarından olan şikefta Birîndara doğru giderken bir ses beni farklı bir patikaya doğru yöneltti. Az ilerde iki kadın gerillayı, öğlen sıcaklığını çeşme başında buz gibi suyu yudumlarken gördüm. Büyük bir heyecanla gerilla Jiyan ve Avesta ile selamlaşıyorum. Kısa bir sohbetten sonra ikinci kuryelerimizin onlar olduğunu öğrendim.

"Demin duyduğum şarkıyı hanginiz söylüyordunuz" diye sorduğumda gerilla Jiyan'ı bir heyecan sardı, daha kim olduğunu söylemeden kendisini ele vermişti. Kameraya alışık olmayan dağın mütevazı insanları, başta biraz utangaç yaklaşsalar da gerilla Jiyan az önce söylediği Kürtçe türkü 'Yan mirin yan Diyarbekir''i söylemeyi kabul ediyor.

SİSTEMİN TÜM KİRLİLİKLERİNE KARŞI HAKİKATIN EN YALIN HALİNİ DAĞLARDA GÖRDÜM

Samimi duruşu ve utangaç bakışlarıyla sorularıma cevap veren gerilla Jiyan Koçer, özgürlük dağlarını şu şekilde anlatıyor: "Botan'da koçer bir ailede büyüdüm. Gerillaları bazen görürdüm. Birbirlerine yaklaşımları, sohbetleri çok ilgimi çekerdi. Botan dağlarının hikayelerini bize anlatırlardı. Yaptıkları her şeyi çok merak ediyor ve her zaman onlarla olmak istiyordum. 2014 yılında özgürlük saflarına katıldım. PKK yoldaşlığını, Kürdistan Tarihini, dünya tarihini, parti tarihini, dağların yoldaşlığını kısaca kendimi dağlarda tanıdım.

Dağların yaşamı ezbere değil bir günü diğerine benzemiyor. Ben okuma-yazma bilmezdim. Dağlarda yoldaşlarım bana okuma ve yazmayı öğretti. Rêber Apo'nun ideolojisini okudukça yaşamı ve mücadele etmeyi daha çok sevdim. Evdeyken faşist Türk devletinin gençlere ve halka neler yaptığını görüyor ve duyuyorduk, köylerde askerler eksik olmazdı. Herkese korku salardılar. Rêber Apo'nun ideolojisini anladıkça, bir kadın olarak dağlara olan bağlılığım güçlendikçe tüm korkularımı yendim. Artık kimseden ve hiçbir şeyden korkmuyorum. Bir kadın olarak kendi gücümü gördüm ve ne için dağlarda savaştığımı biliyorum. Sistemin tüm kirliliklerine karşı hakikatin en yalın halini dağlarda yaşıyor gerilla. Dağ insanları yaşamın en yalın en saf halini yaşıyor."

Yaşamdaki kararlı ve samimi duruşu ile yoldaşlarını da derinden etkilemiş ve öncü bir gerilla komutanı olmuştur gerilla Jiyan. Pratikliği ile de tanınan Jiyan, yeni dönem gerilla tarzında yetkinleşmeyi esas alarak kendini geliştirmesini bilen bir gerilla olmuş.