Dargeçit’te katledilen Pakistan Demir için yürüyüş

Dargeçit’te katledilen Pakistan Demir için yürüyen kadınlar, polisin tüm engellemeleri, saldırı ve barikatına rağmen kadın katliamlarını protesto etti.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde kadınlar, 16 Eylül’de Mehmet Emin Öner’in katlettiği Pakistan Demir için yürüdü.

Demir için kurulan taziye evi önünde bir araya gelen kadınlar, Seyit Hasan Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti.

Demir'in fotoğraflarını taşıyan kadınlar, zılgıtlar eşliğinde "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganları attı. Polisler tarafından sık sık engellenmek istenen yürüyüş, kadınların kararlılığıyla devam etti.

Kadınların, "Erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganına tepki gösteren polis amiri, "Bunun devletle alakası yok" diyerek, devlet aleyhine slogan atılması durumunda saldıracakları tehdidinde bulundu. Ancak kadınlar, sloganlarla mezarlığa kadar yürüdü. 

‘KADINLAR İÇİN ADALET’

Burada konuşan anne Naime Demir, adaletin olmadığını belirterek, "Eğer adalet olsaydı, kızım ölmezdi. Kadınlar için ne yapılmış, hiçbir şey” diyerek tepki gösterdi. Ardından konuşan Medine Tokgöz isimli yurttaş da, "Kadınlar artık ölmesin. Başka Pakistanlar ölmesin. Çocuklarımızı, kadınlarımızı, baba teröründen kurtarmak istiyoruz. Kadınlar için adalet istiyoruz" dedi. 

BİBER GAZLI SALDIRI

Konuşmaların ardından kadınlar, sloganlar eşliğinde tekrar yürüyüşe geçtiği esnada polisler tarafından önleri kesildi. Barikatı aşmaya çalışan kadınlara biber gazıyla saldıran polis, mezarlıktan çıkmalarına izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar, sloganlarla polis barikatı ve saldırısına tepki gösterdi. Kadınların kararlı duruşu karşısında ise barikat kaldırıldı ve kadınlar taziye evine geçti.