Jîna Emînî’nin katledilmesine öfke sürüyor-YENİLENDİ

Almanya'nın Darmstadt, Düsseldorf ile Fransa'nın Rems kentinde bir araya gelen kadınlar, İran’ın kadın kırım politikalarını protesto etti. Bazı kadınlar İran ve Rojhilat’ta direnen kadınları selamlamak için saçlarını kesip eşarplarını yaktı.

DARMSTADT

İran’ın Tahran kentinde Saqizlı Kürt kadın Jîna Emînî’nin “ahlak polisleri” tarafından işkenceyle katledilmesi Almanya’nın Darmstadt kentinde yapılan görkemli bir mitingle protesto edildi.

Roza Kadın Meclisinin organize ettiği mitinge çok sayıda Kürdistanlı katıldı. Mitinge Rojhilat Kürdistanlıların yoğun katılımı gözlendi.

Eylemde Avrupa Kürt Kadınlar Bürosu(CENİ)’nin hazırladığı bildiri okunarak İran devletinin kadın kırım politikaları sert bir dille kınandı. Yapılan açıklamalarda kadın cinayetlerinin politik olduğu vurgusu yapılarak örgütlülüğü büyütme çağrıları yapıldı.

Kadınlar artık tahammüllerinin kalmadığını belirterek eril zihniyetin ancak özgür kadın çizgisini geliştirmekle ve kadınların bunun etrafında kenetlenmesiyle mümkün olduğunu belirtti.

Etkinlikte söz alan Die Linke temsilcileri, Doğu Kürdistanlı Kürt ve Fars kadınlarla dayanışma çağrıları yaptı.

Mitingde çok sayıda kadın saçlarını keserek Jîna Emînî’nin hunharca katledilmesini protesto etti.

Çevreden geçenlerin de ilgi gösterdiği eylemde sık sık Kürtçe, Almanca ve Farsça dillerinde “Jin, jiyan, azadî”, “Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması”, “Jîna Emînî ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Miting Kürtçe ve Farsça müziklerin çalınmasıyla devam etti.

DÜSSELDORF

YJK-E Düsseldorf un çağrısıyla saat 18.00'da Hauptbahnhof önünde bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostları, İran polislerince 16 Eylül'de katledilen 22 yaşındaki Jîna (Mehsa) Emînî için protesto mitingi ve yürüyüşü gerçekleştirdi.

Caddelerin "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile yankılandığı eylemde Kürt Kadın Hareketi adına konuşmalar yapıldı, bildiriler okundu.

REIMS

İran’ın başkenti Tahran’da Ahlak Polisi tarafından katledilen Kürt kadın Jîna Emînî için Fransa’nın Reims kentinde eylem düzenlendi. 

Rems Kadın İnisiyatifi öncülüğünde gerçekleşen eylemde “Jin, jiyan, azadî” sloganı atılırken, Jîna Emînî’nin resimleri ve katliamı kınayan dövizler taşındı.

Kadınlar, Jîna’yı katleden İran devletinin kadın kırım politikalarına karşı yapılan protesto eylemlerine saldırıları kınarken, İran ve Doğu Kürdistan’da kadınların bu vahşet karşısında sergilemiş oldukları başkaldırıyı selamladı.