Dersim’de 8 Mart mitingi: Mücadelemizi daha da büyüteceğiz

Dersim’de düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamasında, baskı, şiddet ve savaşlara tepki gösterildi.

8 Mart kutlaması Seyit Rıza Meydanı’nda yapıldı. Meydanı dolduran kadınlar, “Jin, jiyan, azadî”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ve “Yaşasın kadın mücadelesi” şeklinde sloganlar attı.

Kutlamada erkek egemenliğine, kadına yönelik şiddete, emek sömürüsü, savaşlar ve yoksulluğa tepki gösterildi.

Mitingin açılış konuşmasını yapan Dersim Kadın Platformu’ndan Fatma Argın Taşkale “Halklara yönelen savaşa ve silahlara karşı mücadelemizi büyüteceğimizi bir kez daha haykırıyoruz” dedi.

Binlerce yıldır erkek egemenliğinin sömürüsüne karşı mücadele ettiklerinin altını çizen Taşkale, baskı, şiddet ve yıldırma tehditlerine dikkat çekerken, özellikle cezaevlerinde artan baskılara tepki gösterdi.

Taşkale, “Tek başına hayatını idame edemeyen ve birçok hastalığı bulunan Aysel Tuğluk’a özgürlük talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için özgürlük istiyoruz” diye konuştu.

İki yıldı aşkın bir süredir haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’yu da hatırlatan Taşkale, “İlk günden beri sorduk sormaya devam edeceğiz. Buradan hep birlikte Bedriye annenin sesi olalım ve soralım; Gülistan Doku Nerede?” diye sordu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) MYK üyesi Berivan Sincar ise cezaevlerinde rehin alınan Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk ve diğer siyasi kadın tutsakları selamladı.

Adalet tanımının en fazla yerle bir edildiği bir süreci yaşadıklarını vurgulayan Sincar, Urfa’da katledilen yakınları için bir yıldır adalet mücadelesi veren Emine Şenyaşar’ı, İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ı ve Konya katliamını da hatırlattı.

Sincar, “Yaşanan sorunlara karşı elbette ki direniş kültürünün ve mücadelemizin ortaya koymuş olduğu kurtuluş noktaları vardır. Bugün her türlü yönelime karşılık bizler, alanlarda olmaya devam ediyoruz. Nasıl ki her yıl yeni yılı karşılıyorsa her 8 Mart’a meydanlarda yılın direnişinin belirlendiği yılın sloganları oluyor. Bugünler yine Newroz’a kadar olan süreç direnişlerimizin ve zılgıtlarımızın coşkuyla ortaya konduğu günler dönüyor. Bugün Kürdistan’ın birçok kentinde savaşa, kadın kırımı ve şiddete karşı meydanlardayız ve meydanlarda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Birleşik Kürt Kadın Platformu da kutlamaya bir mesaj gönderdi. Platformun mesajı şöyle: “Kadın Birliği Platformu olarak, 8 Mart Kadınlar Günü’nü, Kürt kadınlarının ruhuyla Kürdistan’ın her tarafından karşılıyoruz. Rojava’dan Doğu Kürdistan’a, Kuzey’den Güney Kürdistan’a kadar bütün Kürt kadınlarının 8 Mart çığlığı, Kürt kadınlarının birliğini sağlayacak. Bütün halklar kendi tarihlerini dilleri ve kültürleriyle inşa eder. Birlik temellerini dil, kültür ve tarihleri ile yaparlar. Bütün Kürt kadınlarına çağrımızdır; Her birimiz dilimizin neferi, kültürümüzü yaşatanlarız. Umut ediyoruz ki, 8 Mart Kürt kadınlarının birlik günü olur. Bu bağlamda başta Kürt kadınları olmak üzere bütün dünya kadınlarının 8 Martını kutluyoruz. Yaşasın Kürt Kadın Birliği.”

Kutlama, Dersim Belediyesi Korosu sahne alması ve çekilen halaylarla son buldu.