Kadınlar Dersim'den seslendi: Erkek devlet şiddetine boyun eğmeyeceğiz

Kadına yönelik artan saldırı ve katliamlara dikkati çeken Dersim Kadın Platformu, AKP-MHP iktidarının ön kapıdan tutup arka kapıdan salıvererek katilleri koruyan tarzına boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Dersim Kadın Platformu, son zamanlarda artan kadın katliamlarına ve kadınlara yönelik saldırılara ilişkin Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.  “Kadın cinayetleri politiktir. Erkek devlet şiddetine boyun eğmeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü ve çok sayıda kadın katıldı. Platform adına açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz okudu.

KÜRT’Ü YOK SAYMA

AKP- MHP iktidarının özel savaş politikaları kapsamında son zamanlarda Şırnak’ta gerçekleşen kadın katliamlarına dikkati çeken Öz, “Şınak’ta gerçekleşen bu katliam, bu ülkede özellikle yine bir Kürt’ü, yine bir genç kadının iradesinin yok sayıldığı dönemin çok da uzağına düşmemektedir” dedi.

ERKEK DEVLET ANLAYIŞI

Şırnak’ta korucu silahıyla katledilen Firdevs Babat’a ve sonrasında yaşanan bir erkeğin eşini ve 3 kızını katletmesine değinen Öz, “Erkeğin burada sığdırılacağı kalıp; psikolojik sorunları vardır, olacaktır. AKP-MHP iktidarının bu tarzı koruduğu apaçık ortadadır. Ön kapıdan tutup arka kapıdan salıverme... Bu ülkede bir kadının öldürüldüğü, şiddete, taciz ve tecavüze, cinsel istismara uğramadığı gün olmuyor. Bu durumlarda kadının bedeni üzerinden hüküm süren erkek devlet anlayışı, kadın bedenini teşhir eden bir zihniyetle iktidarını korumaya devam ediyor” diye belirtti.

Dersim- Ovacık 'ta geçtiğimiz günlerde komşusu olan kolluk kuvveti tarafından şiddete uğrayan H.B. isimli kadının durumuna da dikkati çeken Öz, “Hayvanlara sahiplik ettiği ve beslediği için, bu yüzden hakaret edilen ve şiddet uygulayan H.B isimli kadın arkadaşımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Kadına düşmanca bir yaklaşım sergileyen, yanı sıra yine bir canlı olan hayvanlara karşı kinini kadın bedeni üzerinden kusmuştur. Bu şiddeti kınıyor ve Dersim'de var olan hayvan derneklerine de çağrı yapıyoruz” dedi.

Açıklama, kadınların Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürümesiyle son buldu.