Dört ölümsüz kadın Paris'te anıldı
Paris’te düzenlenen anma etkinliğiyle 33 yıl soluksuz devrim yürüyüşünde yer alan Delal Nurhak ile Zîlan Qamişlo, Ronahî Dersim ve Tekoşîn Amed anıldı.
Paris’te düzenlenen anma etkinliğiyle 33 yıl soluksuz devrim yürüyüşünde yer alan Delal Nurhak ile Zîlan Qamişlo, Ronahî Dersim ve Tekoşîn Amed anıldı.
Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısı ile 13 Eylül 2019’da yanındaki Zîlan Qamişlo (Gulistan Osman) ile birlikte şehit düşen KJK Yürütme Konseyi Üyesi Delal Nurhak (Esma Erat) başta olmak üzere mücadelenin çeşitli alanlarında şehit düşen Ronahî Dersim (Berfin Serhatlı) ve Tekoşîn Amed (Zelal Kartal), Fransa’nın başkenti Paris’te anıldı.
Stains Bölgesinde bulunan Pazarcıklılar Evi lokalinde gerçekleşen anma etkinliğinde "Jin, jiyan, azadî”, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo" sloganları susmadı.
Şehit yakınları, kurum temsilcileri, TJK-F üyelerinin yanı sıra çok sayıda Kürdistanlının hazır bulunduğu anma saygı duruşu ile başladı.
İlk sözü Avrupa Kürt Kadın Hareketi üyesi ve aynı zamanda Delal Nurhak'ın yakını olan Fidan Yıldırım aldı. Yıldırım, Delal Nurhak'ın Maraş Katliamı ile başlayan çocukluk, gençlik sürecinin yan sıra 33 yıllık mücadele yaşamından kesitler anlatarak sözlerine başladı.
Her bir şehidin yaşam ve mücadelesinden kesitler aktaran Yıldırım, şehitlerin yarattığı değerler toplamı ve mücadelesinin takibinin önemine vurgu yaptı.
Yıldırım, her dört kadın devrimcinin başta Kürdistan aynı zamanda Kürt kadın özgürleşme mücadelesinin birer neferi olduğunu hatırlattı.
Tekoşîn Amed’in kardeşi Hebun Kartal da, köy yakmaların ardından göç etmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu olan Tekoşîn'in çocukluk yıllarından itibaren mücadeleye ve Kürdistan dağlarına sevdasını anlattı.
Ronahî Dersim'in yakınlarından Veysel Keser ise özgürlük mücadelesinde kadınların duruşuna değindi. Rojhilatê Kurdistan’da bugün Jîna'dan sonra yine alanlarda kadınların öncülük ettiğinin altını çizdi.
Şehit Aileleri Komitesi adına söz alan Celil Akdoğan'ın şehit ailelerine mücadelenin parçası olma yönünde çağrısını içeren konuşmanın ardından dört şehidin yaşamı, mücadelesi ve anılarını içeren sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.