Ermeni Kadın Birliği ilan edildi

İlki gerçekleştirilen Ermeni Toplumsal Meclisi Konferansı’nda, Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği kuruluşu ilan edildi.

 “Ermeni Kadın Birliği soykırımdan 107 yıl sonra Rojava Devrimi ve Rojava topraklarının savunulması için örgütleniyor” şiarıyla gerçekleştirilen Ermeni Toplumsal Meclisi Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinde; “Büyük bir emek ve çalışmanın ardından, bütün Ermeni kadınlar bir araya gelerek 30 Ağustos 2022’de Ermeni Kadın Birliği Konferansı’nı gerçekleşti. Bu konferansın amacı, Osmanlı’nın halkımıza ve bölge halklarına dönük gerçekleştirdiği soykırımdan uzun yıllar sonra Ermeni halkının kendini toparlaması ve birliğini oluşturmasıdır. Hakeza demokratik ve özgür bir toplum inşa edilmeli ki Kuzey ve Doğu Suriye’de bütün halklar birlik içinde yaşayabilsin. Ermeni kadınlar da bu birlik içerisinde iktidar dışı bir yaklaşım ile yer almalıdır” ifadeleri yer aldı.

Birliğin örgütsel mekanizması üzerine yapılan tartışmaların ardından ; “Faşist, işgalci ve emperyalist sisteme karşı mücadelenin yürütülmesi kararına varıldığı ifade edildi ve “Örgütsel zemin, kadın özgürlüğünü gerçekleştirmek için geliştirilecek direniştir. Bu direniş de siyasi ve doğal savunmaya dayanmalıdır” denildi.

Bildirgede BM, uluslararası toplum ve hukuk örgütlerine de çağrı yapılarak, Osmanlı’nın Ermeni halkına dönük gerçekleştirdikleri katliam ve soykırımların savaş suçu olarak kabul edilmesi ve suçluların cezalandırılması istendi.

İşgalci Türk devletinin ve yeni Osmanlı’nın bölge halklarına dönük gerçekleştirdiği suçların da kınandığı bildirgede, bölge halklarına Neo Osmanlı çetelerine karşı birlik olma çağrısı yapıldı. Bu katliamların durdurulması için Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının kapatılması gerektiği belirtildi.

Konferansın sonunda Anahid Qesebyan, Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Kadın Birliği’nin başkanı seçildi.  Başkan yardımcıları ise Hesekê, Qamişlo, Reqa ve Dêrazor başkanlarından oluştu.

https://firatnews.com/kadin/heseke-de-1-ermeni-kadin-kongresi-toplandi-174693