'Eşbaşkanlık sistemi bütün kadınları temsil ediyor'

Özerk yönetim modelinin Ortadoğu'da yeni bir deneyim olduğunu söyleyen Efrîn Kantonu eski Eşbaşkanı Hêvî Mustafa, özerk yönetimle hayata geçirilen eş başkanlık sisteminin de tüm kadınları temsil ettiğini söyledi.

Suriye'deki çatışmaların ardından Kuzey ve Doğu Suriye halkı örgütlenerek ilk olarak Efrîn'de Demokratik Özerklik ilan etti. Kuzey ve Doğu Suriye'deki tüm halklar Özerk Yönetim sisteminde yer aldı. Özellikle de kadınlar en büyük rolü üstlendi. Özerk Yönetim modelini kendileri için bir tehdit olarak gören hegemonik, kuruluşundan bu yana özerk yönetim projesini hedef aldı. Buna karşı Kuzey ve Doğu Suriye halkları da topraklarını ve sistemlerini savunmak için mücadele ediyor. 
Özerk yönetimde eşbaşkanlık sistemi deneyimini yaşayan ilk kadın olan Efrîn Kantonu eski Eşbaşkanı Hêvî Mustafa, Özerk Yönetimin inşasına ilişkin konuştu. 

Özyönetimin bölge halkı için yeni bir deneyim olduğunu söyleyen Efrîn Kantonu eski Eşbaşkanı Hêvî Mustafa, "Halkın kendi kimliği ile kendi kendini yönetmesi yeni bir sistemdi. Böyle bir sistem büyük ilgi gördü. Özerk yönetimin ilanının başlangıcında, Ortadoğu'daki halklar ve özellikle Kürt halkı, daha önce böyle bir sistemi bilmediği için tereddütlü yaklaştı. Ancak her geçen gün eğitim yolu ile ve halkın bilinçlenmesi ile toplumda bir değişim yaratıldı. Halk kendi gücünü gördü ve ilk kez ulusal kimliğiyle, inancıyla kendini ifade etme imkanı buldu. Daha sonra halklar Özerk Yönetim etrafında toplandı" diye konuştu.

HALK ÖZERK YÖNETİMİN ETRAFINDA KENETLENMELİ

Demokratik Özerkliğin ilan edildiği döneme ilişkin de konuşan Hêvî Mustafa, "2014 yılında her üç kantonda da özerk yönetim ilk kez ilan edildiğinde bazı engeller çıktı. Kürt halkı ilk defa kendi kendini yönetme imkanını yakalamıştı. Özerkliğin ilk önce Efrîn'de ilan edilmesinin bir anlamı vardı. Efrîn'de ilk kez kadınlar yönetimde yer alıyordu. Bu yüzden kadınlar bir kantonu yönetmek ve Demokratik Özerk sistemi toplumda kabul ettirmek istiyordu. 

Efrîn kantonunda iki yıllık bir çalışmanın ardından, Efrîn'de ilk defa bir eşbaşkanlık sistemi kurulmuştu. İlk defa Efrîn'de kurulmasının anlamı çok büyüktü. Bu ağır bir sorumluluktu. Bu anlamda kadınlara büyük görevler düşüyordu. Özerk Yönetim sistemde tüm kadınlar temsil ediliyordu. Hergün yapılan çalışmalarla toplum bilinçlendiriliyordu" dedi. 

Konuşmasının sonunda Özerk Yönetimin kuruluş yıl dönümünü Kuzey ve Doğu Suriye halklarına kutlayan Hêvî Mustafa, "Umut ediyorum ki önümüzdeki yıl Türk devletinin işgal ettiği alanlar özgürleştirilir. Bir kez daha bölge halkları bir arada topraklarında huzurlu yaşarlar. Bu topraklardaki kazanımlarımız bu halkın çocuklarının kanı ile elde edildi. Bu yüzden halk Özerk Yönetimin etrafında kenetlenmeli ve düşmanın özel savaş politikalarından etkilenmemelidir" ifadelerini kullandı.