Feministler ‘Kadın İşçi Gazetesi’ni kurdu

Farklı işlerde çalışan ve farklı düşüncelere sahip bağımsız feminist kadınlar, Kadın İşçi Gazetesi etrafında bir araya geliyor. Kadınlar, yarından itibaren yayın hayatına sosyal medya üzerinden başlayacak.

Kadınların iş hayatında görmezden gelinen emeklerine ilişkin “Her yerde her türlü emek hallerimiz için” sloganıyla Kadın İşçi Gazetesi yayın hayatına başladı. Farklı işlerde çalışan ve farklı düşüncelere sahip bağımsız feminist kadınlar, “Kadın İşçi” internet gazetesi etrafında bir araya geliyor. Sosyal medya ve internet platformlarından yarın yayın hayatına başlayacak olan gazete, zor koşullarda yükleri biraz hafifletmek amacıyla kadın emek gazetesini ile seslerini duyurmak istediklerine vurgu yaptı.

‘BU ZOR KOŞULLARDA YÜKÜMÜZÜ HAFİFLETECEK’

Yayınladıkları açıklama ile Kadın İşçi Gazetesi’ni duyuran kadınlar, ücretli kadın emeğinin emek piyasalarında en değersiz, en görünmez, en güvencesiz emek türleri arasında yer aldığına dikkat çekti. Covid-19 salgını koşullarında, işyerlerinde ve evde emek sömürüsü, şiddet, mobbing, cinsel tacizinin arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Kadınlar düşük ücretli işlerinden olmamak için her türlü baskı ve sömürüye katlanmak zorunda kalıyorlar. Hayatta kalmak bile her zamankinden daha önemli ve zor. Fakat mücadele devam ediyor. Bu zor koşullarda yükümüzü biraz hafifletecek, bir kadın emek gazetesini duyurmak istiyoruz sizlere; Kadın İşçi, 17 Kasım 2020 Salı günü yayın hayatına başlıyor” sözlerini vurguladı.

‘ERKEK SENDİKALAR SOMUT POLİTİKA ÜRETMEKTEN UZAKLAR’

Salgın ile birlikte kadın işgücünün ve istihdamının azaldığının altı çizilen açıklamada şöyle devam edildi: “İşyerlerinin kadın işçi sağlığı ve güvenliği açısından yaşanamaz hale geldiği, genç kadınlar arasında işsizliğin iyice arttığı ve bu salgından en çok kadınların etkilendiği artık kabul edilen bir gerçeklik. Kadın işçiler arasında sendikalaşma oranı çok düşük. Kadınlar genel olarak küçük boy işletmelerde, sigortasız, kısa süreli, taşerona bağlı işlerde çalışıyorlar. Buralarda örgütlenmek, sendikalaşmak çok zor. Ama sendikalı olduklarında da kadınlara ait sorunlar çözümlenemiyor. Erkek egemen sendikalar kadın işçinin ve ayrımcılığa maruz kalan farklı işçi gruplarının çıkarları temelinde derde deva, somut politika üretmekten uzaklar. Oysa toplumsal cinsiyet temelli sömürü, ezilme ve baskıya maruz kalan kesim ve grupların eşitlik- dayanışma çerçevesinde örgütlenmelerine her zamandan fazla ihtiyacımız var. Ayrıca işçi sınıfı hareketinin devamını ve genişlemesini, demokratikleşmesini sağlayacak olan da bu çoklu işçi kesim ve gruplarının örgütlenmesidir”

‘DERTLERİMİZ ORTAK’

“Farklı işlerde çalışan ve farklı düşüncelere sahip bağımsız feminist kadınlar olarak “Kadın İşçi” internet gazetesi etrafında bir araya geldik” ifadelerinin yer aldığı açıklama, şu şekilde sonlandırıldı: “Amacımız emeğimize sahip çıkmak, kadın işçilerin yaşantılarını, örgütlenme biçimlerini, eylemlerini, direnişlerini, günlük yaşam deneyimlerini, tarihlerini görünür kılmak, bunları feminist politikaların gündemine taşımak. Ücret, değer, kadın işçi sağlığı ve güvenliği, işyeri şiddeti, alternatif kadın emeği örgütlenme biçimleri gibi çoğu zaman mesele haline gelemeyen ‘meseleleri’ de politikalarımızın ‘öznesi’ yapmaya çalışmak ise boynumuzun borcu. Her yerden, her emek türünden, her direnişten, her fabrikadan, her hastaneden, her alışveriş merkezinden, her marketten, her evden erkeklerin ve erkek politika yapıcılarının önemsemediği en küçük hak ihlalini, duyurulmasını istediğiniz her sorunu bize yazabilirsiniz. Sevincinizi ve mutluluklarınızı, eylem günlüklerinizi, kazandıklarınızı da yazın elbette. Ayrımız gayrımız yok, dertlerimiz ortak çözümlerimiz de öyle.”