FNUAP: Somali’de 2020'de 290 bin kız çocuğuna sünnet işkencesi 

Plan International isimli sivil toplum örgütü, kadın sünneti oranında ciddi bir yükseliş olduğuna dikkat çekti.

Kadın sünnetinin uygulandığı Somali’de ise, kadınlar koronavirüs sürecinde evde kalma uygulaması sürecinde kapı kapı gezerek, kadın ve kız çocuklarını sünnet ediyor.

Covid-19 krizi, Somali’de kadın sünnetinin bitirilmesi yönündeki çalışmaları engelliyor. Plan International isimli sivil toplum örgütü, Somali’de son haftalarda kadın sünnetinde çok ciddi bir artış olduğuna dikkat çekti.

Kadın sünneti mağduru ve yıllardır buna karşı mücadele yürüten Sadia Allin isimli ve 5 ile 9 yaşlarında iki kız çocuğu bulunan kadın, kapı kapı gezerek, kadın sünneti hizmeti vermek isteyen kadınlarla karşılaştığını belirtiyor.

Unicef’in bir raporuna göre Somali’de kadınların yüzde 98’i kadın sünnetine maruz kalıyor.

Kadın sünnetini ülkede geriletmek için örgütler çok yoğun bir şekilde çalışırken, salgın sürecinde oranda ciddi bir artış yaşanıyor. Bunda özellikle okulların kapalı olması, kız çocuklarının evde kalmasını fırsat bilen ebeveynlerin bu korkunç uygulamaya çocuklarını maruz bırakmasını sağlıyor.

Ayrıca ülkedeki ekonomik gerileme de kadın sünneti yapan kadınların kapı kapı gezerek bu durumu daha da zorlaştırıyor. Örgütler ise, kadın sünnetinin zararlarına ilişkin kampanya yürütemeyecek durumda olması da ciddi bir etken olarak gösteriliyor.

Plan International isimli örgütün sorumlusu, Somali hükümetine kadın sünnetinin kadın ve kız çocuklarına yönelik uygulanan şiddetin en uç biçimi olduğu uyarısında da bulunuyor.

Uluslararası sözleşmelerle yasaklanmış olmasına rağmen, kadın sünneti Somali’de legal. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (FNUAP), Somali’de 2020 yılı boyunca 290 bin kız çocuğunun kadın sünnetine maruz kalacağına dikkat çekti. Ancak kadın sünnetinin en yoğun uygulandığı kıtalardan birisi olan Afrika’da uygulamada ciddi bir düşüş yaşanıyor. Bazı ülkeler ise yasal olarak kadın sünnetini yasakladı.