Fransa’da 245 kadın aday ilk turu birincilikle tamamladı

Fransa'da 11 Haziran'da yapılan genel seçimlerin ilk turunda 245 kadın aday kendi seçim bölgelerinde yarışı birincilikle tamamladı.

Fransa açısından bir rekoru ifade ediyor. Bu eğilim ikinci turda da doğrulanırsa Ulusal Meclis'te kadın sayısı artacak. Buna karşın henüz tam eşitlik sağlanmış değil. Kendi bölgelerinde seçimi birincilikle tamamlayan 577 adaydan, 245'i kadın. Eğer tümü ikinci turda seçilirse, meclisin yüzde 42.5'i kadın vekillerden oluşacak.

İlk turu ezici bir zaferle tamamlayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi, en fazla kadın adayı seçtiren parti oldu.

Macron'un mevcut hükümeti de 11 kadın ve 11 erkek bakandan oluşuyor. Bu hareketten 187 kadın aday ikinci tura, birinci sırada gidiyor. Buna karşın aynı partiden 203 erkek aday, ikinci tura en fazla destekle gidecek. İlk turu en fazla oy alarak geçen erkek adayların sayısı, kadın adaylarındakinden 16 kişi daha fazla.

Mevcut haliyle, Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi adaylar bazında kadın erkek eşitliğine en yakın parti olarak dikkat çekiyor.

İlk yarışı önde bitiren ve seçilme şansı olan kadın adaylardan 4'ü Sosyalist Parti'de, 3'ü diğer sol partilerde, 9'u sağcı Cumhuriyetçilerde 1'i Radikal Sol Parti'de, 1'i Jean Luc Melenchon'un Boyun Eğmeyen Fransa hareketinde ve 1'i Komünist Parti'de yer alıyor.

Aşırı sağcı parti Ulusal Cephe'nin 9 kadın adayı kendi seçim bölgelerinde birinci turu birincilikle tamamladı. Diğer bazı partilerden da bazı adaylar var.

Fransız Le Parisien gazetesine göre kadın adayların sayısındaki artış, siyasette son otuz yılda gözlemlenen bilinçlenmenin bir sonucu. Fransa Meclisi'ndeki kadın vekil sayısı 30 yıldan beridir her seçimde biraz daha artıyor.

Kadın vekil oranı, 1997'de yüzde 10 sınırını aşmıştı. 2012 yılına gelindiğinde yüzde 26.9 ile 577 sandalyenin 155'i kadınlara aitti. Eşitlik Yüksek Konseyi'ne göre henüz istenilen düzeye ulaşılmadı.

Fransa'da siyasi partiler, adayların yüzde 50'sini kadın olarak belirlemezse ağır mali cezalarla karşılaşıyor. Bu uygulama 2012 yılından beri var.