Fransa'da salgın yasaklarıyla kadına şiddet yüzde 15 arttı

Fransa Yurttaşlıktan sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Marlene Schiappa, 30 Ekim’den bu yana ülkede uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte kadına yönelik şiddetin artış gösterdiğini söyledi.

Mart-Mayıs arasındaki ilk sokağa çıkma yasakları zamanında kadınlara yönelik hane içi şiddet vakalarındaki artışı hatırlatan Schiappa, 30 Ekim’den bu ay ortasına kadar ise cinsel veya cinsiyetçi saldırılarda yüzde 15’lik bir artış yaşandığını belirtti.

Kadınlara yönelik şiddete karşı polis ve jandarma tarafından açılan platformlara gelen şikayetlerdeki artışın ciddi bir patlamaya dönüp dönemeyeceğinin bilinmediğini söyleyen Schiappa, onlarca polisin haftanın 7 günü ve günün 24 saati şikâyetler için görevde olduğunu kaydetti.

İki yıl önce Marlene Schiappa’nın kadın-erkek eşitliği ve ayrımcılıkla mücadeleden sorumlu bakan yardımcısı olduğu dönemde açılan söz konusu platformlarda kadınlara yönelik şiddete karşı destek sunuluyor. Bugüne kadar 20 bin kadın online chat yoluyla polis ve diğer danışmanlardan danışma hizmeti alıyor. Mağdurlar tehlikenin boyutuna göre ya yetkili polis veya jandarma müdürlüğüne yöneltiliyor ya da polis güçleri doğrudan kadınların yaşadığı yere yönlendiriliyor.

Ayrıca Kadınlarla Dayanışma Ulusal Federasyonu (FNSF) adlı kuruluş tarafından yönetilen “3919” numaralı hattan da şiddete karşı destek veriliyor.