Fransa kentlerinde kadınlar için adalet talebi

Fransa kentlerinde Kürt kadınlar 8 Mart için alanlardaydı. Başkent Paris’teki kitlesel gösteride 9 Ocak 2013’te katledilen üç Kürt kadın devrimciyi anan kadınlar, Fransız otoritelerine “adalet ve aydınlık” çağrısı yaptı.

Fransa’nın başkenti Paris’te kadınlar grev ve eylem için Gare Du Nord’da öğlen saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. 8 Mart eyleminde kadınlar grev ve eylemde buluştu. 34 kadın örgütü tarafından 9 Ocak 2013’te katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in anmak ve yeniden Fransız otoritelerine adaleti hatırlatmak için organize edildi.

Saat 13.00’te saygı duruşu ile başlayan eylemde üç Kürt kadın için bir kez daha adalet talep edilerek Fransız otoritelerine şöyle seslenildi: “Üç yoldaşımızın öldürülmesiyle Erdoğan ve hükümeti Kürt kadınlarına bir mesaj vermek istedi. Tüm kadın aktivistleri, sanatçıları, yazarları, akademisyenleri, politikacıları seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Paris'in üçlü suikastının arkasındaki güçler aydınlansın ve yargılansın. Bu olayla ilgili savunma gizliliği kaldırılsın. Fransız hükümeti ve yetkililerinin kurbanların ailelerini kabul etmesi ve davadan sorumlu yargı kurumlarıyla şeffaf bir şekilde işbirliği yapmasını istiyoruz.”

ÜÇ KÜRT KADIN DEVRİMCİNİN ANITI ZİYARET EDİLDİ

Bu çağrının ardından üç Kürt kadın anısına 9 Ocak katliamın gerçekleştiği Kürdistan Enformasyon Bürosu’nun bulunduğu binanın önünde dikilen anıta Kürt Kadın Hareketi üyeleri ve Fransız kadın hareketleri temsilcileri çiçek bıraktı. Adalet ve aydınlık talebini yineleyen kadın örgütlerinin çağrısının ardından 8 Mart kapsamında eylemin ilk bir saati eylemin enternasyonal birimine ayrıldı.

Kürt Kadın Hareketi, Cezayir, İran, Sudan, Tamil, Arjantin, Guatemala, Latin Amerika, Fas, Filistin, Ukrayna, Afgan, SKB, Şili ve dünyanın dört bir yanından kadınların oluşturduğu Pole-İnternational birimi adına Nadia Chabanne “Bizler, dünyanın dört bir yanından kadınlar, 8 Mart 2022'de bu uluslararası kadın hakları gününde bir aradayız. Yine bir 8 Mart tarihinde  her yerde, Fransa'da ve dünyada kadına yönelik eşitsizlikler ve şiddet devam ediyor. Cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkı olarak ilan edilse de uygulamada bu eşitliğin olmadığını her gün görüyoruz” dedi.

KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE YAŞAMI TEHDİT ALTINDA

Dünyadaki her üç kadından birinin kurban olduğuna dikkat çeken Chabanne devamla şöyle konuştu: “Cinayet, tecavüz, hareket veya gelip gitme özgürlüğünden yoksun bırakma, kesme, zorla evlendirme, hamileliği sonlandırma hakkının reddi (kürtaj), kaçırma, cinsel şiddet, kaynaklara erişimden yoksun bırakma, bekaret testleri, zorla kürtaj veya kısırlaştırma, bedenlerin metalaştırılması, fuhuş ağları, kadın işçilerin sömürülmesi gibi köktendinciliğin, cihatçı grupların, muhafazakar ve gerici köktendinci parti ve hareketlerin, faşizmin ve totaliterliğin her türlüsü tarafından kadınların özgürlüğü ve yaşamı tehdit ediliyor.”

Dünyanın her yerinde kadınların ataerkillik ve farklı tahakküm sistemleriyle yüzleşmek ve mücadele etmek için ayaklandığını ve örgütlendiğini belirten Nadia Chabanne sözlerini şöyle tamamladı:

“8 Mart 2022'de dünyadaki tüm mücadele kadınların mücadelesini sahipleniyoruz. Kürt kadınları, Zapatista kadınları, Mapuçe kadınları ve tüm Kızılderili Abya Yala kadınları, Amerika'nın ilk uluslarından kadınlar, Uygur kadınları, Tamil kadınları… Köktenci ve gerici rejimlerle karşı karşıya kalan ve bugün Afganistan, İran, Suudi Arabistan'da temel haklarından mahrum bırakılanlar… Cezayir, Mısır, Sudan, Türkiye gibi çeşitli sosyal ve politik mücadelelerde, sosyal ve iklim adaleti mücadelelerinde, kurtuluş, eşitlik ve özgürlük mücadelelerinde yer alan ve zaman zaman baskı ve çeşitli hak ihlalleriyle karşılaşan herkes, Filipinler, Tunus, Şili, Meksika, Hindistan, Sri Lanka ve dünyanın başka yerlerinde direnen tüm kadınları selamlıyoruz.”

İki önemli çağrının ardından gösteride Kürt Kadın Hareketi TJK-F’nin hazırladığı gösteri başladı. Kürt Kadın Hareketi çalışanlarının oluşturduğu 40 kadından oluşan dev grubu def gösteri gerçekleşirken, “Şervano” ve “Ji bo jinên cihanê” şarkları seslendirildi. Kürt kadınlarının ulusal kıyafetleri, defleri ve ellerinde pankartları ve dövizlerindeki flarlarla bütünleşen gösterisi basının da ilgi odağı oldu. Ardından Filistinli, Afgan, Ukrayna, Cezayir, İran ve diğer halklardan kadınlar mesajlarını okudular.

KADINLAR FEMİNİST GREV PANKARTIYLA YÜRÜDÜ

8 Mart gösterisi saat 14.00’ten itibaren ise yürüyüşe dönüştü. Eylemin en önünde eylemi örgütleyen kadın hareketlerinin ortak Feminist Grev pankartı bulunurken, ardından kadın örgütlenmeleri onları sendikalar, yürüyüş kolunun sonunda ise ise siyasi partiler yerini aldı.

Kürt kadın hareketi ise, “Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa” ve “Jin, jiyan, azadi” pankartıyla gösteride yerini alırken, üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in flamaları taşındı. Ayrıca yürüyüş boyunca Kürt kadınlarının seslendirdiği ezgilere, Kürt kadınlarının defleri, halayları ve sloganları eşlik etti. Eylemin her durağında Türk devletinin barbarlığı, kapitalist sistem, savaş, direnen kadınların sesi Kürt Kadın Hareketi kortejinde çınladı. Kadınların öfkesi ve eylem coşkusu yürüyüş koluna yansırken, yürüyüş Gare Du Nord’dan Tenon Hastanesi önüne kadar uzun bir güzergahda gerçekleştirildi.

Paris 8. Mart eyleminin ikinci Durağı Republique Meydanı’ydı. Burada salgın gerekçesi ile işsiz bırakılan temizlik sektörü çalışanı kadınlar sözü alarak, işsizliğe, eşitsizliğe karşı tepkilerini dile getirdiler. Ardından Bataclan’ın önünden geçen Kürt kadınları, DAIŞ barbarlığı karşısında direnenlerin sesi oldular. Yol boyunca her meydanda oturma eylemi gerçekleştiren Kürt kadınları, zılgıtları ve sloganları ile alanı doldurdu. 

Eylemin ikinci durağı Pere Lachaise ve Voltaire yine kadın örgütleri son dönemde liselerde kız çocuklarına kılık-kıyafet konusunda oluşan baskıları protesto eden özel bir gösteri ve devamında mücadelede yaşamını yitiren kadınlar için gerçekleşen anma etkinliği gerçekleştirdi. Anma etkinliğinde kadın kırımına karşı bir gösteri gerçekleştirilirken, Kürt kadınları da Pere Lachaise mezarlığında yatan Nazif Akdaş, Qasımlo, Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya’yı hatırlatarak sürgünde yaşamını yitirenleri andılar. 

Eylemin son durağı Tenon Hastanesi oldu. Burada kadınların tepkisi hastanelerde son yıllarda artan doktor ve hastane görevlilerinin tacizlerine karşı tepkisizliğeydi. Hastanede görev yapan ve daha önce 30’un üzerinde kadının yapmış olduğu suç duyurusu ile halen görevden alınmayan Kadın Doğum Bölüm başkanı protestoların hedefindeydi. Gare Du Nord’dan Tenon’a kadar süren eylemde işsizlik, taciz, şiddet, Ukrayna savaşı, göç ve kadınların tüm sorunları pankart ve sloganlara dönüşürken, onbinlerce kadın bir kez daha “grev ve eylem” diyerek Paris’in sokak ile meydanlarını inletti.

MARSİLYA’DA YÜZLERCE KADIN YÜRÜDÜ

Fransa’nın bir başka kenti Marsilya’da ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamasına yüzlerce kadın katıldı. Sabah saatlerinde Vieur Port meydanında stand açan Arin Mirxan Kadın Meclisi PKK’nin “Terörist Örgütler Listesi”nden çıkması için imzalar topladı. Kadınlar ayrıca Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep eden bildiriler dağıttı.

8 Mart kutlaması için daha sonra öğlen saatlerinde Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Canabiere meydanında yüzlerce kadın bir araya geldi. Etkinlik devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan gösteride Arin Mirkan Kadın Meclisi adına mesajlar okunurken, halaylar çekildi.

Sonra Vieux Port meydanında kadın kuruluşlarıyla bir araya gelmek için yürüyüş Vieux Port meydanına doğru başladı. Geleneksel kıyafetleri giyen kadınlar “Jin, Jiyan, Azadi̇” diyerek Kürtçe ve Fransızca sloganlar attı. Yürüyüşte “Örgütlen, diren, özgür yaşa” ve “Jin, Jiyan, Azadi̇” pankartı ve başta Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez olmak üzere katledilen Kürt siyasetçi kadınların dövizleri ve TJK-E flamaları taşındı. Kadınlar müzik ve sloganlar eşliğinde halaylar çekerken, yürüyüşün sonlarında kadın kuruluşların kurduğu insan zinciri kuruldu.

MONTPELLIER COŞKULU YÜRÜYÜŞ

Montpellier'de yaşayan Kürd Kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınların coşkunun dikkat çektiği yürüyüş için Antigon’da bir araya gelen binlerce kadın “Biz her yerdeyiz” ve “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlar attı. Kadınların ortak mücadele etmesi talebinin damgasının vurduğu yürüyüşte PKK’nin “Terörist Örgütler Listesi”nden çıkartılması için de onlarca imza toplandı.