Fransa seçimleri: 10 büyük kentin yarısını kadınlar aldı

Fransa’da Pazar günü yapılan belediye seçimlerinde eşitlik konusunda da önemli bir ilerleme sağlandı. 10 büyük kentin yarısının başına kadınlar seçildi.

Yeşil sol dalganın damgasını vurduğu belediye seçimlerinde, eşitlik konusunda da önemli bir ilerleme dikkat çekti.

Ülkenin en büyük 10 kentinin yarısını kadınlar yönetecek. 1958’den bu yana ilk kez böyle bir durum yaşanıyor.

-Başkent Paris’te Sosyalist Partili Anne Hidalgo, genişbir şekilde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

-Nantes kentinde Sosyalist Partili Johanna Rolland, 2014’te ilk olarak seçildikten sonra yeniden Belediye Başkanı olarak görevine devam edecek.

-Lille kentinde Sosyalist Partili Martine Aubry, dördüncü kez seçildi. Aubry, 2001 yılında Lille kentinin ilk kadın belediye başkanı olmuştu.

-Strasbourg’da çevreci parti EELV’den Jeanne Barseghian, iktidar partisi LREM ile sağcı LR koalisyonuna karşı sürpriz bir zafer elde etti. Ancak kentin ilk kadın belediye başkanı değil. Ondan önce Catherine Trautmann ve Fabienne Keller belediye başkanı olmuştu.

-Marsilya’da sosyalistler (PS), komünistler (PCF), çevreciler (EELV) ve solcu LFI’nin desteklediği ekolojist Michele Rurbirola, Cumhuriyetçi (LR) rakibi Martine Vassal karşısında güçlü bir çıkış gerçekleştirdi. Her ikisi de kadın. Ancak belediye meclisinde her ikisi de mutlak çoğunluğu (101) elde edemedi. Bu nedenle ittifaklar kimin belediye başkanı olacağını belirleyecek. İlginç tesadüf şu ki, seçilecek kişiyi de 8’inci sektörü kazanan kadın Samia Ghali ve 8 belediye meclis üyesi, kilit rol oynayacak.

DİĞER İLKLER

Diğer çok sayıda kente de kadınlar belediye başkanlığına seçildi. Bunlar arasında Biarritz’de cumhuriyetçi Maider Arosteguy, kentin ilk kadın belediye başkanı oldu. Besançon’da sol ittifakın adayı çevreci Anne Vignot, kentin ilk belediye başkanı seçildi. Benzer şekilde Périgueux, Guéret ve Quimper kentlerinde de belediye meclislerinin başına kadınlar geçecek.