Güney Kürdistan’da kadın cinayetlerinde ‘cezasızlık’ hakim

Güney Kürdistan’da yılın başından bu yana en az 10 kadın katledildi ya da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Katiller ise cezasızlık politikasından yararlanmaya devam ediyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle dikkatler bir kez daha Güney Kürdistan’daki kadın cinayetlerine çevrildi.

Derinleşen siyasi, ekonomik ve toplumsal kriz kadını daha fazla hedef haline getirdi. Kadınlar, eş, sevgili, akraba, baba ve erkek kardeş kurbanı olmaya devam ediyor. Hem hükümet hem de aile yapıları, cinayetlerin üzerini örtmeye çalışıyor.

Ayrıca tırmanan siyasi baskılar, yoksulluk, yolsuzluk, aile veya eş baskıları ve cezasızlık politikası çok sayıda kadını intihara sürüklüyor.

1 Aralık 2021’de Süleymaniye’de Famili Moll pazarı yakınında Doğu Kürdistanlı 24 yaşındaki Şilêr isimli bir göçmen kadın, kendisini bir aracın önüne attı. Hastaneye kaldırılan Şilêr’in kurtulduğu bildirildi.

Son zamanlarda kadın cinayetler ve şüpheli ölümler ciddi artış yaşadı. Yılın başından bu yana en az 10 kadın yakma, ateşli silahla vurma veya şüpheli bir şekilde asmak suretiyle hayatını kaybetti.

Kadınları katledenler cezasızlıktan yararlanmakla kalmadıkları gibi, “namusunu temizleme” adı altında hem siyasal hem toplumsal destek görerek yeni cinayetlere teşvik ediliyor.

Güney Kürdistan’da Şiddetle Mücadele İdaresi’ne göre 2021 yılında 61’i intihar, 86’sı kendini yakma şeklinde olmak üzere en az 171 kadın hayatını kaybetti. Gerçek bilançonun daha ağır olduğu sanılıyor.