Güney Kürdistan’da kadınlar şiddetten kurtuluşu intiharda görüyor

Güney Kürdistan’da çok sayıda kadın eşlerinin suiistimalleri ve şiddetinden dolayı kurtuluşu kendini yakmada görüyor.

Birleşmiş Milletlere göre Irak’ta ev içi şiddet 2020 ile 2021 arasında yüzde 125 oranında arttı. Mağdurların ezici çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

BBC’nin haberine göre özellikle Güney Kürdistan’da ağır suiistimaller içeren bir ilişkiye hapsedilen kadınlardan bazıları, eşlerinin boyunduruğundan kurtulmanın tek yolu olarak intiharı görüyor.

Güney Kürdistan Kadın Örgütü’ne göre 2022 yılının ilk altı ayında 60 kadın aile içi şiddete maruz kaldıktan sonra intihara sürüklendi.  Bunlardan 31’i bedenini ateşe vererek hayatını kaybetti.

Ağır yanıkların tedavi edildiği hastanelerden birine giren BBC, bedenini ateşe vererek intihar girişiminde bulunan kadınlarla görüştü.

Kadınlardan biri uzun süre eşi tarafından kötü muamele gördüğünü ve ailesinin de kendisine destek olmadığını anlattı.

Adı değiştirilerek “Cenan” olarak verilen kadın, iki yıl önce bedenini ateşe vererek intihara giriştiğini söylerken, “Korkuyordum ama başka çözüm de göremiyordum” diyor.

Hastanenin baş hemşiresine göre hastaneye kabul edilen kadınların çoğunluğu, kurtarılamıyor.

Hemşire, “Kadınlar eşlerinin çok sayıda fiziki ve psikolojik tacizine maruz kalıyor. Sorunu farkında olmadığı görülen topluma öfkeliyim. 16-17 yaşlarında genç bir kadının kendini yakarak yaşamına son vermek istemesi çok üzücü” dedi.