Güney Kürdistan’da üç ayda en az 16 kadın katledildi

Güney Kürdistan’da yılın başından bu yana en az 16 kadının katledildiği bildirildi. Kadın örgütleri yasaların uygulanmadığı tepkisinde bulunuyor.

RojNews’in haberine göre Kürdistan Kadın İttifakı’nın yöneticisi Bahar Ali, ocak ayı başından beri 16 kadın öldürüldüğünü açıkladı.

Kadına şiddetin geçek boyutlarının çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor.

Duhok’ta 18 Mart’ta 13 yaşında zorla evlendirilen Aliya, 15 yaşındaki eşi tarafından katledildi.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Kadın cinayetlerinin çoğu “namus” adı altında işlenirken, siyasi, ekonomik ve toplumsal baskılar, eşitsizlik ve adaletsizlikler, intiharlara sürüklüyor. Bir çok kadın da katledilerek “intihar” süsü veriliyor.

AFP’ye konuşan hükümete bağlı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Müdürlüğü sözcüsü Hiwa Kerim Camir, ocak ve şubat aylarındaki kadın cinayetlerin geçen yıl ile kıyaslandığınca ciddi bir artış gösterdiğini kaydetti. Geçen yılın tümünde 45 kadın cinayeti yaşanırken, 2020’de bu sayı 25’ti.

Civil Development Organization isimli sivil toplum örgütünden Hana Şiwan, bu şiddetin artışının cezasızlık politikasından kaynaklandığına işaret etti. Hana Şiwan, “Yasanın uygulanmasında ve sanıklar hakkında yasal işlem konusunda eksiklikler var” dedi.

Hewler parlamentosu 2011 yılında aile içi şiddeti ve sünneti kriminalize eden bir yasayı kabul etmişti. Bu yasa, “namus” adı verilen cinayetlere ömür boyu hapis öngörüyor. Ancak uygulamada, çok medyatik olan cinayetler dışında, cezasızlık politikası hüküm sürüyor.