HDK Kadın Meclisi, Paris'te katledilenleri andı

Paris'te katledilenleri anan HDK Kadın Meclisi, "Bu saldırılar Kürt ve kadın düşmanlığının en açık göstergesidir" dedi.

HDK Kadın Meclisi, Paris katliamlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

"Barış süreci olarak adlandırdığımız, çözüm görüşmeleri içerisinde Fransa'da 3 Kürt Kadın siyasetçi planlı, uluslararası bir komplo sonucunda 9 Ocak 2013 tarihinde katledildi. Ömrünü Kürt kadın mücadelesine adayan, bulunduğu her alanda sınır tanımadan kadın özgürlüğünü var etmeyi görev edinen Kürt kadın önderlerden Sakine Cansız ve Leyla Söylemez, Fidan Doğan'ın katli de barışı bitirmek için planlanmıştır. Paris’te katledilişlerinin 10.yılında Kadınların özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesinde simgeleşen Sakine, Leyla ve Fidan’ı sevgi ve minnetle anıyoruz.

9 Ocak katliamının uluslararası komplosunun ve arkasındaki siyasi güç odakların açığa çıkartılmamasının ağır bedelini yaşıyoruz.
9 Ocak katliamının 10.yınına günler kala Paris’te yeni bir katliam yaşandı. 23 Aralık’ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıda Abdurrahman Kızıl ve sanatçı Mîr Perwer’in ile Kürt halkının özgürlük mücadelesine 30 yılını vermiş Emine Kara katledildi. Kürt halkının ve Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesi için DAİŞ barbarlığına karşı jin jiyan azadî sloganını yaşamlaştırmış, sonrasında mücadelesine Paris’te devam eden bir devrimci olan Emine Kara özel olarak hedeflenmiştir.

 Paris’te gerçekleşen bu katliamlar kadın özgürlük mücadelesine yönelik bilinçli erkek devlet şiddetinin bir ürünüdür. Kadınların özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesinin toplumun tüm kesimlerine öncülük ettiğini en son İran’da diktatörlüğe karşı toplumsal protestolarda görüyoruz.

Kürt siyasetçilerine ve kadın özgürlük mücadelesi öncülerine yönelik bu saldırılar Kürt ve kadın düşmanlığının en açık göstergesidir.
4 0cak 2015 tarihinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde özyönetim direnişleri sürecinde Sêvê Demir, Pakize Nayır, Fatma Uyar'ın katledilmeleri, Nagihan Akarsel 4 Ekim 2022’de Süleymaniye'de evinin önünde katledilmesi kadın düşmanı politikalar ve kadın mücadelesinden korkularıdır. Erkek egemen sistem ve erkek devletleri öylesine büyük korku içindedir ki 10 yıl içinde 17 Kürt kadın siyasetçinin katlederek, her gün en az bir kadının erkek failler tarafından katledilmesine zemin hazırlayarak özgürlük mücadelemizden vazgeçirmeye çalışmaktadır.
Bugün, kadınlar üzerinde dinci, faşist erkek egemen baskının her geçen gün ivmelendirildiği, kadın düşmanlığının planlı bir devlet politikası olarak uygulandığı, içte dışta savaş şiarıyla savaş politikalarının yaşamımızın her bir hücresinde var edilmeye çalışıldığı bu süreçte, biz kadınlar erkek devlet katliamlarına erkek katliamları ile kaybettiğimiz tüm kadınları bir kez daha anıyoruz. Bizler ne kadınların özgürlük mücadelesinden ne de katledilen kadınların anılarından vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

 HDK Kadın Meclisleri olarak; Leyla, Fidan ve Sakine'lerden Emine Kara’ların anılarının ve mücadelelerinin takipçisi olacağımızın sözünü bir kez daha yineliyor, Kadınlar olarak, yaşamı ve barışı haykırıyoruz."