HDP: Bir kadın tecavüze uğradığı için İran'a dönmek zorunda kaldı

HDP, İran’dan yola çıkıp bin bir engeli aşarak Van’a kadar gelebilen Z.N'nin devlet güçlerince tecavüze uğradığına dikkat çekti, dayanışmaya çağırdı.

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu eş sözcüleri Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık, yazılı açıklama yaparak, "Türkiye’de tecavüze uğradığı için İran'a dönmek zorunda kalan mülteci kadının sesiyiz" dedi.

Açıklamada, "İran’dan yola çıkıp bin bir engeli aşarak Van’a kadar gelebilen Z.N. adlı bir kadın, Van Otogarından gözaltına alındıktan sonra, Emniyet’e bağlı Geri Gönderme Merkezine getirildi. Burada birden fazla devlet güvenlik görevlisinin, birden fazla kez tecavüzüne uğradı. İran’a geri gönderilme korkusuyla bir süre sessiz kalan Z.N., 24 Temmuz 2020 günü, merkezin çevirmeni eşliğinde şikayetçi oldu. Güvenlik görevlileri tecavüz suçlamasıyla tutuklandı" denildi.

'TECAVÜZCÜ DEVLET'

"Z.N.’nin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nden bir gün sonra, 26 Kasım’da, Van Adliye’sinde duruşması var" hatırlatmasının yapıldığı açıklamada, "Ancak Z.N. kayıp. Avukat Mahmut Kaçan, Z.N.’nin İran’a geri döndüğünü söylüyor. Haberi yapan gazeteci ise 'en azından, namusuna ilişilmeyeceğinden emin olduğu için' İran’a geri döndüğü iddiasında bulunuyor" diye kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Eğer doğruysa, Z.N., 40 yıldır kadınlara esaret yaşatan İran’ı bile daha güvenli buluyorsa, söze dökülemez bir çürümüşlük deryasındayız demek ki. 'Tecavüzcü devlet' diyen kadın çığlığı boşuna değil demek ki!

Ortadoğu halkları savaştan kırılırken, savaş mağduru mülteciler ise hem sermayenin hem erkek egemen düzenin ve hem de onları 'savaş ganimeti' sayan iktidarların pençeleri arasında, vahşetlerin en çirkinlerini yaşıyor. Z.N., bu savaş, yıkım, sömürü ve tecavüz deryasında bir damla. O damlayı her şeye rağmen görmek, bilmek, onu savunmak, onun adına mücadeleye katılmak insanlığın görevidir.

'SESİ OLALIM'

Halkların Demokratik Partisi adına, Göçmen ve Mülteciler Komisyonu olarak biz; tecavüzü duyduk, suçun işlendiği mekan ve suçluların durumu nedeniyle bu devletten şikayetçiyiz. Ve 'tecavüzcüyü koruyan yargı' kararı çıkmaması için Z.N.’nin sesi olacağız. Her insanı, her kurumu ve bilhassa kadın ve mülteci örgütlenmelerini de Z. N. İle dayanışmaya çağırıyoruz."