HDP’li kadınlar Semra Güzel için birçok kentte eylem

HDP Amed Milletvekili Semra Güzel’in ters kelepçe takılarak ve “boyun eğdirme” şiddetine maruz kalarak tutuklanması birçok kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

1 Mart’ta dokunulmazlığı kaldırılan ve 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alınarak tutuklanan Semra Güzel ile dayanışmak ve iktidarı protesto etmek için bir çok kentte eylemler yapıldı.

AMED

Amed’de Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde yapılan açıklamaya siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rojava Parkı’ndaki açıklamada Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Amed Milletvekili Remziye Tosun da hazır bulundu.

Yıldız, “Kadınlara her defasında yeni bir saldırı konsepti ve nefret söylemiyle yaklaşanlar; yaşadıkları çok boyutlu krizin üzerini örtmek isteyen bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır” dedi

Yıuldız, “Bizler, sistematikleşen kadın düşmanlığı tahakkümünü; Semra Güzel’e yapılan muameleden, Aysel Tuğluk, Sevil Rojbin Çetin, Ayşe Gökhan, Leyla Güven, çalışma yürüten birçok kadın ve yerine kayyum atanan seçilmiş belediye eşbaşkanlarından tanıyoruz” diye ekledi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Semra Güzel’e yönelik linç kampanyasına dikkat çekerek, “Başlatılan linç kampanyasının aktörleri aynıydı. Yandaş basın ve suç işleri bakanı. Bu hırsızlık, yolsuzluk yapanlar, kadın katilleri, katillerin suç işleri bakanı İle bir fotoğrafları var. Sedat Peker’in ağzına sakız olmuş bir suç işleri bakanından bahsediyoruz, kendisi her türlü suça batmış. Pul pul dökülen iktidar bizi yargılamaya çalışıyor, ancak başaramayacaksınız. Ancak bakıyoruz suç işleri bakanının yüzü de kızarmıyor, partimizi hedef almaya devam ediyor. Bir aynaya bak. Suçlu, suç örgütü, çürümüşlük arıyorsan, aynaya bak. Enselenmesi gereken biri varsa, o da sensin suç işleri bakanı” şeklinde konuştu.

İktidardan hesap soracaklarını kaydeden Başaran, şöyle devam etti: “Kürt halkı ve kadınlar baş eğmedi, bugünde baş eğmedi. Ant olsun ki bu iktidara hesap soracağız” vurgusunda bulundu.

URFA

Urfa’da HDP İl Örgütü öncülüğünde Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde yapılan protesto eylemine, milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kentte bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Semra Güzel'in baş eğmediğini belirterek, "Semra Güzel kadınların iradesidir. Bizim başımız dik. O bu halkın direnişçi kadınlarından biridir. Sonuna kadar bu sisteme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

AĞRI

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde HDP İlçe Örgütü önünde yapılan eylemde “Vekilime dokunma” pankartının açıldı. Eylemde konuşan HDP yöneticisi Suat Yiğit, “Eğdirmeye çalıştığınız onurlu başın direnişi karşısında kaybedeceksiniz. Yüz yıl öncede Şeyh Sait ve Seyit Rıza'ya yapmaya çalıştınız. 40 yıldır bu ittihatçı geleneği sürdürüyorlar. Bizler darp edilen önderler, teşhir edilen naaşlar, ters kelepçelenmiş politik temsilciler gördük ama daha baş eğenine rastlamadık" ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE

HDP Çanakkale İl Örgütü ise bir basın toplantısı organize etti. HDP Kadın Meclisi’nden Gönül Baklacı, “İktidarın aparatlarının mafya ile boy boy fotoğraflarına, çetelerden rüşvet alanlara, bu çarkı oluşturanlara ve ülkeyi talan edenlere dokunulmazken, vekilimizin dokunulmazlığının kaldırılması iktidarın hangi zihniyetin ürünü olduğunun göstergesidir” dedi.

Baklacı, “Zulmünüze boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Sonuna kadar irademize sahip çıkıyoruz” diye kaydetti.