Hevrîn Xelef’in devrime emeği büyüktü

Hevrîn Xelef’in yakın arkadaşlarından ve Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Perwîn Yusuf, zora teslim olmayan, çözüm odaklı güçlü bir şahsiyet olan Xelef’in Rojava Devrimi’ne büyük emek verdiğini söyledi.

Demokratik bir Suriye için büyük emek sarf eden Hevrîn Xelef, kadın özgürlük mücadelesinin öncülerindendi. Barış içerisinde bir yaşam için mücadele etti, tüm ulusları kucaklayan projelere imza attı.

Hevrîn Xelef, 15 Kasım 1984'te Rojava’nın Dêrik kentine bağlı Rêhanik köyünde yurtsever bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. 11 yaşında Dêrik Çocukları Newroz Tiyatro Grubu’na katıldı; Halepçe Katliamı’nı anlatan ilk oyununda insan hakları savunucusu rolü üstlendi. 1996’da 5. sınıf öğrencisiyken kentte düzenlenen matematik yarışmasında birinci oldu. 2009’da Halep Üniversitesi'nde İnşaat Mühendisliği okuyordu. Suriye’deki iç savaş başlayınca Hevrîn Xelef, 19 Temmuz 2012’deki Rojava Devrimi’ne katıldı. Nûri Dersim Derneği’nde örgütleme çalışmalarında yer aldı. Cizîrê Bölgesi Demokratik Özerk Bölgesi 21 Ocak 2014’te kurulduktan sonra da Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı görevi verildi. Özerk Yönetim’in bazı komiteleri 2015’te birleşince Cizîrê Ekonomi Komitesi Eşbaşkanı seçildi. Son olarak Kürt bir kadın olarak Reqa’da Arap, Kürt, Süryani kanaat önderlerinin katılımıyla 27 Mart 2018’de Suriye Gelecek Partisi’ni kurdu ve Genel Sekreteri oldu.

DAİŞ karanlığına karşı olan ve kazanımları gasp edilmek istenen Rojava Devrimi’ni sahiplenen Kürt kadın siyasetçiydi Hevrîn Xelef ve birçok kadının siyasi faaliyetlere katılmasını sağladı. Hevrîn Xelef, Türk ordusunun Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı işgal saldırılarında M4 yolu üzerinde Qamişlo’ya geçerken 12 Ekim’de işkenceyle katledildi. Katledilişinin ardından Hevrîn Xelef’in ismi Fransa’nın Lyon kentinin Guillotiere semtindeki bir meydana; Berlin’deki Şifa Bahçesi’ne; İtalya’nın Parma kentine bağlı Berceto Belediyesi “Rio Rivi Freddi – Soğuk Nehir” üzerindeki köprüye, Kuzey-Doğu Suriye’de ise Qamişlo’nun fidanlığına ve Reqa’nın bahçesine verildi.

Hevrîn Xelef’e, katledilişi sonrası 2019’da İtalya’da Capoa Belediyesi’nin her yıl verdiği “Margerita Troli Ödülü”, “Sivillerin Hakları ve Özgürlüğü İtalya Koalisyonu”nun (Coalizione İtaliana İtaliana per la Liberta e i Diritti çivili-CİLD) “Genç aktivist” başlıklı ödülü layık görüldü. Kalkınmada Kadın Hakları Derneği’nin (AWID) 1 Ekim 2020’de hazırladığı "Feminist Umut Arşivi"ne de ismi yazıldı.

GÜÇLÜ FİKİRLERİ OLAN BİR KADINDI

Hevrîn Xelef’in yakın arkadaşlarından ve Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Perwîn Yusuf, Hevrîn Xelef’in Rojava Devrimi kıvılcımında direniş sergileyen Kürt bir kadın olduğunu belirterek, “Halkının kaderini belirlemek, devrimin zafere ulaşmasını sağlamak için güçlü fikirleri olan genç bir kadındı. Daha küçük yaşlarda Kürt halkının işgal altında olan topraklarda yaşadığının; bir halkın kendi dilinin, kültürünün, Kürt olarak yaşamasının yasak olduğunun farkındaydı. Yurtseverlik değerleriyle büyütülen ve bunu benimseyen bir kişiliğe sahipti. Dolayısıyla çocuk yaştayken yurtseverlik değerleriyle tanışmasıyla kadın özgür olmadan toplum da özgür olamaz felsefesini benimsedi ve kadının kendisi olabilmesi için büyük çabalar sarf etti” dedi.

ZORA TESLİM OLMAZ, ÇÖZÜM ODAKLIYDI

“Hevrîn zora teslim olmayan bir kişilikti” diyen Perwîn Yusuf, şöyle devam etti: “Var olan zor koşullar üzerine derin düşünürdü ve çözüm odaklıydı. Özerk Yönetim sisteminin oturtulması için çok çaba harcadı, emek verdi. Ne gündüzü gündüz ne de gecesi geceydi. Küçük bir grup oluşumundan Suriye’yi kapsayacak siyasi partiye adım attı. Özellikle özgürlük felsefesinin bütünüyle Arap halkına ulaştırmak için yeni girişimlerde bulundu, Suriye Gelecek Partisi’nin kurulmasında temel rol oynadı. Suriye Gelecek Partisi’nin yönetmeliğinden örgütlenmesine çok büyük emek verdi.”