Hindistan’da kürtaj bekar kadınları da kapsayacak

Hindistan Yüksek Mahkemesi, evli olmayanlar da dahil olmak üzere tüm kadınların 24 haftaya kadar kürtaj yaptırabileceğini açıkladı.

Mahkeme kararı, bekar kadınları içermeyen çeşitli grupları listeleyen 2021 kürtaj yasasında değişiklik yapılmasına açıklık getirilmesini isteyen bir savunma üzerine geldi.

Mahkeme, medeni durumlarına bakılmaksızın tüm kadınların güvenli ve yasal kürtaj hakkına sahip olduğunu, bekar kadınları rızaya dayalı ilişkilerde dışlamanın "anayasaya aykırı" olacağını söyledi.

Hindistan'da kürtaj 1971'den beri yasaldır, ancak yıllar içinde yetkililer, milyonlarca kadın fetüsün kürtajı nedeniyle hamileliği kimin sonlandırabileceği konusunda katı kurallar koydu ve bu da ülkede korkunç derecede çarpık bir cinsiyet oranına yol açtı. Hintliler geleneksel olarak erkek çocukları kız çocuklarına tercih etmişlerdir.

Geçen yıl hükümet, çeşitli kadın kategorilerinin 20 ila 24 hafta arasında kürtaj olmalarına olanak tanımak için Hamileliğin Tıbbi Sonlandırılması Yasasını (MTP) değiştirdi. Listede tecavüz mağdurları, küçükler, zihinsel engelli kadınlar, majör anormallikleri olan fetüsleri olan kadınlar ve hamilelik sırasında medeni durumu değişen evli kadınlar yer aldı.

Perşembe günkü karar, değişikliğin evli ve evli olmayan kadınlar arasında ayrım yapmadığını ve evli olmayan kadınları da rızaya dayalı ilişkilere dahil etmesi gerektiğini açıkladı.

Üç yargıçtan oluşan mahkeme, bir kadının medeni durumunun, onu istenmeyen bir hamileliği iptal etme hakkından mahrum etmek için gerekçe olamayacağını söyledi.

EVLİLİK İÇİ TECAVÜZ DAVASI YARGITAY’DA

Yargıçlar ayrıca bu yasaya göre tecavüzün anlamının eşler tarafından cinsel saldırıyı da kapsayacağını söylediler.

Hindistan henüz evlilik içi tecavüzü suç saymıyor. Mevcut yasalara göre, reşit olmayan bir erkeğin "kendi eşiyle" cinsel ilişkiye girmesi tecavüz sayılmaz.

Mayıs ayında, Delhi Yüksek Mahkemesi, İngiliz dönemi yasasını yasadışı ilan etmek isteyen bir davada bölünmüş bir karar verdi ve iki yargıç konuyla ilgili karşıt görüşler dile getirdi.

Dava şu anda Yargıtay'da görülüyor.