GÖRÜNTÜLÜ

HPG: Fedai komutanımız Şêxmûs Milazgir şehadete ulaştı

HPG, “ Serhed Eyalet Komutanlığı üyesi Apocu fedai komutan Şêxmûs Milazgir, 18 Haziran’da Çiyayê Agirî’de işgalci Türk ordusuyla yaşanan çatışmada son nefesine kadar fedaice savaşarak kahramanca şehadete ulaştı” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi, “Partimiz PKK’nin özlü ve emekçi militanı, Serhed Eyalet Komutanlığı üyesi Apocu fedai komutan Şêxmûs Milazgir yoldaşımız 18 Haziran 2024 günü Gilîdax alanında işgalci Türk ordusu ile yaşanan temas ve ardından çıkan çatışmada kahramanca savaşarak şehadete ulaştı” dedi.

HPG açıklamasında, “Serhed halkımızın yiğit evladı Şêxmûs yoldaşımız, Serhed halkının tarihi direnişçi kahramanları olan Ferzende Beg, Seyîtxanê Kerr, Îhsan Nûrî Paşa, Xalidê Cibrî, Keremê Qolaxasî ve Biroyê Heskê Têlîler’in izinden yürüdü. Düşmana baş eğmemeyi, haksızlığı kabul etmemeyi, ülkemizi özgürleştirmeyi ve halkımıza yaşatılan sayısızca katliamın hesabını sormayı temel amacı haline getirdi. Şêxmûs yoldaşımız, direnişçi yurtsever kişiliği ile 1992’de Kurdistan Özgürlük Gerillası’na katıldı.

Rêber Apo’nun yarım asır önce Çiyayê Agirî’nin eteklerinden başlattığı Kurdistan Seferi’nin ayak izlerini takip eden Şêxmûs yoldaşımız, Kurdistan’ın dört bir yanında 32 yıl boyunca nefes nefese, dur durak bilmeden fedaice mücadele etti. Şêxmûs yoldaşımız, 32 yıllık destansı mücadele yaşamı boyunca sayısız zorluklarla yüz yüze kaldı, defalarca yaralandı, aç kaldı, ideolojik örgütsel sorunlarla uğraştı, düşman operasyonlarını boşa çıkardı, büyük bir cesaretle eylemlere katıldı, samimice yoldaşlık yaptı, öncülük görevlerine tereddütsüzce sahip çıktı ve mücadelemizin ihtiyaçları nerede olmayı gerektiriyorsa orada hazır olmasını bildi. Şêxmûs yoldaşımız, özlü duruşu, samimi yoldaşlığı ve emekçi pratiğiyle kişiliğine Apocu fedai komutanlığı, yüksek militanlık meziyetlerini, 32 yıllık bir tarihi, Kürt halkının umutlarını ve özgür geleceğini sığdırmasını bildi. Düşmanla girdiği son çatışmada da bir orduya karşı tek başına mevzi alıp göğüs gererek cesurca savaştı ve kahramanca şehadete ulaştı” denildi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şunlar belirtildi:

“Şêxmûs yoldaşımız, Çiyayê Agirî’nin doruklarında yanan özgürlük mücadelemizin sönmeyen ateşini gürleştiren ve bayrağını şerefle dalgalandıran Apocu yiğit bir komutandı. Şêxmûs yoldaşımızın ayak izlerinden yürüdüğü halkımızın yiğit kahramanları nasıl ki asla unutulmadılar ve mücadeleleri büyütülerek bugünlere getirildiyse, Şêxmûs yoldaşımızın destansı kahramanlık yürüyüşü de kesintisiz sürdürülecek, uğruna tüm yaşamını adadığı ve canını hiç çekinmeden fedaice verdiği kutsal amaçları mutlaka zafere ulaşacaktır.

Bu inanç ve kararlılıkla Şêxmûs yoldaşımızın anısına doğru temelde sahip çıkacağımızın sözünü veriyor, başta ailesine, asil Serhed halkımıza ve tüm yurtsever Kürt halkına başsağlığı diliyoruz.

Şêxmûs Milazgir yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Şêxmûs Milazgir
Adı Soyadı: Yılmaz Öner
Doğum Yeri: Mûş
Anne – Baba Adı: Melek – Hacı Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 18 Haziran 2024 / Serhed

Şanlı 15 Ağustos Atılımı’nın Kurdistan’da yarattığı devrimci etki 1990’lı yılların başında tüm Kurdistan’da olduğu gibi Serhed bölgesindeki halkımızı da büyük bir heyecana sevk etti. Rêber Apo, Kürt halkının serhildanlara kalkışını ve bu hakikati, “diriliş tamamlandı, sıra kurtuluşta” sözleriyle tanımladı. Rêber Apo’nun Çiyayê Agirî’nin eteklerinden yola çıkarak başlattığı özgürlük yürüyüşünün ardından gelişen bu devrimci hamle Serhed’li gençlerin akın akın devrim saflarına katılmasını sağladığı gibi halkımızda da Apocu Harekete büyük bir ilgi ve sempatinin gelişmesine neden oldu. İşgalci Türk devletinin kuruluş yıllarından itibaren geliştirdiği inkar ve imha siyasetine karşı İhsan Nuri Paşalar’dan Ferzende Beg ve Biroyê Heskê Têlîlere kadar sürekli isyan ve direniş halinde olan Serhed halkımız, bu yeni gelişen özgürlük rüzgarıyla adeta üzerindeki ölü toprağı atarak canlandı ve direniş saflarındaki yerini almaya başladı. En değerli evlatlarını direniş saflarına gönderen Serhed halkımız özgürlüğün bedelsiz olmayacağının farkındalığıyla mücadelemize dört elle sarıldı.

1990’lı yıllarda gelişen gerilla atılımının en çok etki yaptığı alanlardan bir olan Serhed’in direniş kenti Mûş Milazgir’de yurtsever bir ailede dünyaya gelen Şêxmûs yoldaşımız, ailesinin yurtseverliği, Kürtlük değerlerine, ahlaki ve politik toplum karakterine bağlı olmasından dolayı kadim Serhed kültür ve gelenekleriyle büyüdü. Ailesinin anlattığı hikayelerden ve dinlediği dengbêj klamlarından büyük tarihi dersler aldı, hafızası ve duyguları şekillendi. Bu destansı ağıtlarla Türk devletinin halkımıza yönelik soykırım saldırılarının farkına var yoldaşımız, bu nedenle Türk devletinin soykırımcılığına büyük bir öfke duydu. Apocu Hareketin bu soykırım siyasetine dur demesi ve Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın işgalci Türk devletine karşı destansı bir direniş sergilemesi Şêxmûs yoldaşımızı da etkisi altına aldı. Yaşadığı Milazgir’de çok sayıda gencin gerilla saflarına katılması, Şêxmûs yoldaşımızı derinden etkilediği gibi mücadele arayışlarına da hız vermesine neden oldu. Henüz genç olmasına rağmen düşmanın baskı ve işkencelerine yakından şahitlik eden yoldaşımız, soykırımcı düşmandan mutlaka hesap sorulması gerektiğini düşündü. 1992 yılında Milazgir çevresinde etkili olan gerillanın Türk ordusuna karşı güçlü eylemler yapması ve düşmanın halkımız üzerindeki baskısını sınırlandırması Şêxmûs yoldaşımıza güç ve moral verdi. Aynı zamanda yaşanan gerilla şehadetleri de yoldaşımız için intikam gerekçesi haline geldi. Bu temelde 1992 yılında büyük sevgi ve saygı beslediği gerillaya katılmaya karar veren Şêxmûs yoldaşımız, duygusal yönü ön planda olan bir katılım yaparak Erzirom üzerinden gerilla ile buluştu.

Gerilladaki ilk eğitimini buradaki yoldaşlarından alan Şêxmûs yoldaşımız, her ne kadar yaşama aktif bir katılım sağlasa da bazı noktalarda zorluklar da yaşadı. Yaşadığı zorlukları yoğunlaşma ve mücadele gerekçesi haline getiren yoldaşımız, Önderliğimizin eğitiminden geçen yoldaşlarından aldığı destek ve moralle bu zorlukları aşmayı başardı. Gerillacılığının ikinci yılında artık tecrübeli ve yetkin bir ARGK gerillası olan yoldaşımız, özgürlük mücadelesine katılmayı yaşamında verdiği en doğru ve kutsal karar olarak değerlendirdi. Yoğun bir savaş pratiğinin yaşandığı 1993 ve 1994 yıllarında Erzirom bölgesinde gelişen gerilla eylemlerinin birçoğuna katılan yoldaşımız, 1994 yılında düşmanla yaşanan bir çatışmada ayağından yaralandı. Fakat bu yaralanma durumunu hiçbir zaman kendisi için engel olarak görmedi ve kısa sürede iyileşerek mücadelesini sürdürdü. Yoldaşlarının da yardımıyla Önderlik çözümlemeleri temelinde kendisini ideolojik olarak geliştirme çabasında olan Şêxmûs yoldaşımız, duygusal katılımını bilinçli bir katılıma dönüştürerek yaşamda sorumluluklar üstlenmeye başladı. Doğal, sade ve dürüst katılımıyla alanda bulunan yoldaşlarının güvenini kazanan Şêxmûs yoldaşımız, artık gelişen savaş sürecinde öncülük etmeye başladı. Partimiz PKK’nin 1995 yılını gerillanın atılım yılı olarak değerlendirmesi üzerine, hızlı bir şekilde pratik çalışmalara yönelen yoldaşımız, bu süreçte aktif katılımı ile yoldaşlarının güvenini boşa çıkarmadı. 1996 yılında yine Erzirom bölgesinde düşmana karşı yapılan bir eylemde ikinci defa yaralanan Şêxmûs yoldaşımız, militanlık duruşundan taviz vermeden mücadelesini sürdürdü. Rêber Apo’ya yönelik geliştirilen Uluslararası Komplo sürecine kadar Erzirom bölgesinde neredeyse ayak basmadık alan bırakmayan yoldaşımız, yetkin bir gerilla komutanı oldu. 1999 yılında yaşanan komplo sürecinde tüm yoldaşları ve halkımız gibi zorluklar yaşayan ve yaşanan süreci anlamaya çalışan yoldaşımız, şehadete ulaşan yoldaşlarının anılarına bağlı kalmayı ve onları yaşatmayı en kutsal devrimci görev bilerek mücadelesini daha da büyütmenin arayışında oldu. Önderliğimizin yaptığı çağrı temelinde gerillanın Medya Savunma Alanları’na çekilmesi sürecinde küçük bir grupla Bakurê Kurdistan’da kalarak mücadelesini sürdüren Şêxmûs yoldaşımız, burada yürüttüğü çalışmalarla mücadelemizin devamlılığını sağlamayı bildi. Şêxmûs yoldaşımızın bu süreçte yürüttüğü çalışmalar daha sonra gelişecek olan 1 Haziran 2004 Atılımı’nın da temeli oldu.

Pratikte yaşadığı zorlanmaları aşmak için akademik düzeyde bir eğitim görmek isteyen yoldaşımızın önerisi kabul edildi ve bu temelde Medya Savunma Alanları’na geçerek Parti Merkez Okulu eğitimine katıldı. Burada okuduğu Önderlik savunmaları ile düşünsel anlamda yaşadığı zorlukları aşan yoldaşımız, büyük bir aydınlanma yaşayarak ve zihniyet alanında kendisini yeniden inşa ederek tekrar pratik çalışmalara katıldı. Pratik yapmayı, emek vermeyi temel yaşamsal faaliyet ve kutsal bir görev gibi gören Şêxmûs yoldaşımız, düşünsel faaliyetlere de her zamankinden daha fazla önem vererek ideolojik anlamda bir atılım yaptı.

Kısa bir süre Medya Savunma Alanları’nda kalan yoldaşımız, 2002 yılında Serhed bölgesine geçti. Burada yaklaşık 3 yıl kalan yoldaşımız, kuryelik gibi zorlu, çok emek isteyen, duyarlılık, güvenirlik ve çok içten bir yoldaşlık gerektiren önemli çalışmada yer aldı. Hareketimizin 1 Haziran Atılımı’na hazırlandığı bu süreçte gerillanın tekrar Bakurê Kurdistan’a yayılmasında büyük bir emeği oldu. Bu çalışmalardaki başarısından sonra yoldaşlarının önerisiyle tekrar Medya Savunma Alanları’na geçen yoldaşımız bu sefer Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’ne geçerek daha kapsamlı bir eğitim sürecine katıldı. Önderliğimizin Bir Halkı Savunmak isimli savunması ekseninde eğitim gören Şêxmûs yoldaşımız, bu süreçte yaşadığı yoğunlaşmalarla kişiliğinde önemli değişimler yaratarak hakikat savaşçılığında daha da derinleşti.

2007-2010 yılları arasında tekrar Serhed bölgesinde pratik faaliyet yürüten yoldaşımız, 2008 yılında değerli komutanımız Sîdar Malazgirt yoldaşın, kendisinin sorumluluğunda olan alanda şehadete ulaşmasından derinden etkilendi. Fakat şehit yoldaşlarına bağlılığın, onların mücadelesini büyütmekten geçtiğinin bilincinde olan yoldaşımız, yaşanan bu şehadetlere de böyle yaklaştı. 2010 yılında Medya Savunma Alanları’na döndükten sonra Haki Karer Akademisi’nde eğitime dahil olan yoldaşımız, ardından Xakurkê bölgesine geçti. 2011 yılında Xakurkê’de yaşanan bir düşman saldırısında yaralanan yoldaşımız, buna rağmen gelişen devrimci operasyonda önemli bir rol üstlendi. Xakurkê’deki görevini de başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra büyük bir misyon yüklenerek Kurdistan’ın farklı alanlarında 4 yıla yakın bir süre çalışma yürüttü. Burada Kurdistan devriminin gelişmesi ve halkımızın bulunduğu tüm alanlara yayılması için eşsiz bir emeğin sahibi oldu. Dürüst, anlayışlı ve mütevazı kişiliği ile birlikte çalışma yürüttüğü tüm yoldaşlarında unutulmaz izler bırakmayı başaran Şêxmûs yoldaşımız, bu nedenle her zaman aranan bir Apocu komutan oldu. Buradaki görevlerini tamamladıktan sonra bu sefer daha büyük sorumlukları omuzlamak üzere Şehîd Sakîne Cansız PKK Ocağı’nda eğitime dahil oldu. PKK Ocağı’nın manevi ağırlığını iliklerine kadar hisseden Şêxmûs yoldaşımız, bu eğitimin hakkını verebilmek için olağanüstü bir çabanın sahibi oldu. Her anını yoğunlaşarak ve devrim sorunlarına çözümler geliştirerek geçiren yoldaşımız, Apocu militan kişiliğini ve komutanlık meziyetlerini daha da derinleştirme imkanı buldu. Gördüğü eğitim ve yaşadığı yoğunlaşmalarla Apocu bir militanın fedai bir tarzla tüm devrim görevlerine hazır olması gerektiği fikrini kendisinde yüksek bir karar haline getiren yoldaşımız, büyük bir heyecan ve coşku ile dönem görevlerine sarıldı. 2019 yılına kadar birçok farklı alanda devrim çalışmalarına katılan Şêxmûs yoldaşımız, bu süreçte kendisini tüm benliği ile devrim çalışmalarına adadı. Partimizin 50 yıla yakın bir sürede büyük bedeller vererek yarattığı kazanımların korunması için elinden gelenin fazlasını yapan yoldaşımız, yaratıcı komutanlığının yanı sıra, mütevazı yaşamı, moralli kişiliği ve samimi yoldaşlığı ile tüm yoldaşlarının ve halkımızın yüreğinde yer edindi.

Halkımıza ve Hareketimize yönelik başta Bakurê Kurdistan olmak üzere tüm alanlarda imha saldırıları geliştiren sömürgeci Türk devletine karşı mücadeleyi büyütmek isteyen Şêxmûs yoldaşımız, bu temelde doğup büyüdüğü, yıllarca gerillacılık yaptığı Serhed bölgesine geçti. Serhed’de eyalet komutanlığı üyesi olarak görev üstlenen Şêxmûs yoldaşımız, üstlendiği sorumluluğun tarihi misyonunu yerine getirmek için büyük bir özveriyle mücadele etti. Bazı sağlık sorunları olsa da, büyük bir dirayetle her türlü zorluğa göğüs gererek Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin bayrağını Çiyayê Agirî’de şerefle dalgalandırdı. Gerilla mücadelesiyle Serhed halkı için büyük bir güven, moral ve umut kaynağı oldu. Yeni dönem gerilla taktiklerini Serhed alanından tüm Bakurê Kurdistan’a yayma iddia ve kararlılığında olan yoldaşımız, bu amacına ulaşmak için büyük bir çaba ve emeğin sahibi oldu, en zorlu şartlarda büyük bir inanç ve kararlılıkla komutanlık görevlerini yerine getirdi.

18 Haziran 2024 günü Çiyayê Agirî’de işgalci Türk ordusuyla yaşanan temas ve ardından çıkan çatışmada son nefesine kadar fedaice savaşarak kahramanca şehadete ulaşan Şêxmûs yoldaşımız, fedailik ayı olan Haziran’ı daha da anlamlı kıldı. Dervişane kişiliği ile tüm yoldaşlarının ve halkımızın yüreğinde silinmez izler bırakan Şêxmûs yoldaşımızın anısına bağlı kalmayı, mücadelesini büyütmeyi, özgürlük yürüyüşünü sürdürmeyi ve zaferle taçlandırmayı en temel yoldaşlık görevi olarak biliyor ve bu temelde bir kez daha söz veriyoruz.”