HPJ’li Niştiman’dan kadınlara öz savunma çağrısı

Kürt, Fars, Arap, Azeri ve Beluc kadınları kadın kurtuluş ideolojisi etrafında birleşme çağrısı yapan HPJ gerillası Arjîn Niştiman, kadınların öz savunma hakkının kullanması gerektiğini vurguladı.

Doğu Kürdistan’da örgütlenen Kadın Savunma Birlikleri (HPJ) gerillası Arjîn Niştiman, Rojhilat (Doğu) ve İran’daki son gelişmeleri ANF’ye değerlendirdi. Kürt kadını Jîna Emînî’nin İran devlet güçleri tarafından katledilmesi sonrası gelişen ve kadınların öncülük ettiği serhildanın iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çeken Niştiman, “Rojhilatlı kadınlar bu süreçte stratejik bir rol oynayarak İran’daki halklara öncülük etti” diye konuştu.

Jîna Emînî’nin bilinçli ve hedef seçilerek katledildiğini belirten Arjîn Niştiman, devamla şuunları dile getirdi: “Bu olayla iki şeyi hesapladılar, birinci Jîna Emînî’nin kadın olması, diğeri de Kürt olması. Fakat cinayet ters tepti; hem kadınlar hem de Kürt halkı ayağa kalktı. Üstelik sadece Doğu Kürdistan halkı değil bütün İran birleşerek serhildana geçti. Ortaya çıkan bu dinamizm, İran’ın sömürgeci sistemi açısından tehlike görüldüğü için de halka acımasızca saldırdılar.”

KADINLAR STRATEJİK BİR MİSYONA SAHİP

Faşist devletin saldırıları karşısında öz savunmanın elzem olduğunu kaydeden HPJ gerillası Arjîn Niştiman, saldırı ve katliamlara karşı İran’daki bütün halkların birleşmesi gerektiğini söyledi. İran halklarının ancak güçlü bir örgütlenmeyle zorluklara karşı mücadele edebileceğini vurgulayan Arjîn Niştiman, bu konuda kadınların önemli bir rol oynadıklarını ifade etti.

Kadınların hem günümüzde hem de tarihin akışı içinde stratejik bir misyona sahip olduğunun altını çizen Arjîn Niştiman şöyle devam etti: “Önder Apo’nun dediği gibi, kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez. Bundan dolayı ‘Jin, jiyan, azadî’ sadece bir slogan değil, özgür yaşamın ideolojisi ve felsefesidir. Önder Apo kadın, yaşam ve özgürlük arasındaki diyalektiği gördüğü için bunu özgürlük mücadelesinin en önemli esaslardan bir haline getirdi. Bugün hem Rojhilat hem de İran’da bu sloganla dile getirilen ideoloji, ortaya çıkan serhildanın temelini oluşturuyor.”

KADIN KURTULUŞ İDEOLOJİSİ ETRAFINDA BİRLEŞİN

Serhildanın sonuca ulaşması için daha güçlü ve ortak bir mücadelenin verilmesi gerektiğini yineleyen HPJ gerillası Arjîn Niştiman, şu çağrıyı yaptı: “Kürt, Fars, Arap, Azeri ve Beluc kadınlar kadın kurtuluş ideolojisinin ışığı etrafında birleşmeli ve bu perspektifle özgürlük yolunda ilerlemeli. Rojhilatlı ve İranlı kadınlara çelikten bir iradeyle mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyorum; öz savunma hakkınızı kullanın ve bu serhildanı zaferle taçlandırın.