Jîna Emînî’nin katledilmesi küresel yankı uyandırdı

Los Angeles'tan Beyrut'a, Madrid’den Atina’ya dünyanın tüm sokakları İran ve Rojhilat direnişlerine desteklerini gösteriyor.

Jîna Emînî’nin Tahran’da “ahlak polisi” tarafından işkenceyle katledilmesi İran’da protesto dalgalarına yol açtı. İran İnsan Hakları (UST) adlı bir sivil toplum örgütünün resmi rakamlarına göre, şiddetle bastırılan bu gösterilerde en az 50 kişi katledildi. Hareket güç kazandı ve artık İran sınırlarını aşıyor. Kürt Kadın Hareketi ve İranlı kadınlar dışında dünyanın dört bir yanında binlerce insan öfkelerini ifade etmek ve İranlı kadınlara desteklerini göstermek için sokaklarda toplandı.

22 Eylül Perşembe günü İran toplumundan yaklaşık bin kişi, Jîna Emînî’nin katledilmesine karşı düzenlenen gösterilerle dayanışma içinde Los Angeles sokaklarına döküldü. İran dışında en fazla İran asıllı kişiye ev sahipliği yapan kentte, erkekler, kadınlar ve çocuklar bayraklar, Jîna Emînî’nin fotoğrafları ve İran hükümetinden hesap sorulmasını isteyen pankartlar açtı. Başörtüsünün bir silah olarak kullanıldığına dikkat çeken kadınlar, bu vahşeti 2020'de ABD polislerince katledilen Georges Flyod'unkiyle karşılaştırdı.

Gösterinin ardından akşam saatlerinde Jîna Emînî’yi anmak üzere bir araya gelen kitle, portresinin önüne mumlar yerleştirdi.

Benzer bir etkinlik ülkenin diğer ucundaki New York'ta da gerçekleştirildi.

Birçok Avrupa başkenti de küresel harekete katıldı. 23 Eylül Cuma günü kalabalık, Berlin'deki Brandenburg Kapısı önünde Jîna Emînî’nin fotoğraflarını salladı.

Özellikle yirmili yaşlarında, halkın gözü önünde saçlarını kesen üç İranlı kadın saçlarını kesip peçelerini ateşe vererek meydan okudu.

Madrid'de feminist aktivist grup " Femen " üyeleri de bu Cuma günü İran Büyükelçiliği'nin kapısının önünde vücutlarına yazdıkları "Femen İranlı kadınlarla" mesajıyla gösteri yaptı. 

Yunanistan'ın Atina kentinde İran büyükelçiliği önündeki gösteriye ise şiddet damgasını vurdu. İran toplumu, sol gruplar ve kolluk kuvvetleri arasında kavga çıktı.

Lübnan'ın Beyrut kentinde kadınlar kamuya açık bir yolda düzenlediği oturma eylemi de popülerdi.

Cumartesi günü de (bugün) başta Fransa, Almanya ve İsviçre’de olmak üzere Avrupa, Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve İran dernekleri öncülüğünde birçok protesto eylemine tanıklık edecek.