Jîna Emînî’nin katledilmesinin 3’üncü gününde protestolar sürüyor

22 yaşındaki Jîna Emînî’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından İran'ın onlarca kasaba ve şehirlerinde protestolar düzenlendi.

18 Eylül Pazar ve 19 Eylül Pazartesi günü İran'da, özellikle Tahran, Meşhed ve Rojhilat Kürdistanı’nda 22 yaşındaki Jîna Emînî’nin ahlak polisi tarafından katledilmesini kınamak için gösteriler düzenlendi.

Pazar akşamı, Jîna Emînî’nin memleketi Kürdistan eyaletinin başkenti Sine’de yüzlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Arabaların camlarını kıran ve çöp kutularını ateşe veren halkı dağıtmak için biber gazı kullandı ve kimilerini tutukladı. Rojhilat kentlerinde barikat kuran Kürt erkeklerinin "Jin jiyan azadî” sloganlarıyla gösterdiği tepki dikkat çekti.

Pazartesi günü başkent Tahran'daki çeşitli üniversitelerde başka protestolar gerçekleşti. Bugün akşam saatlerinde Tahran'ın merkezindeki Hicab Caddesi'nde yüzlerce kişi “İslam Cumhuriyetine ölüm”, “Diktatöre ölüm”, “Savaşacağız, öleceğiz, İran’ı geri alacağız!” ve "Jin jiyan azadî”,  sloganları attı, kimileri tepki olarak başörtülerini fırlatıp attı. Polis birkaç kişiyi tutukladı, kalabalığı cop ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı. İran’ın kuzeydoğusunda bulunan kutsal şehir Meşhed’de de benzer bir miting düzenlendi.

Tasnim ajansına göre, İran başkentinde öğrenciler Tahran ve Şahid Beheştî de dahil olmak üzere birçok üniversitede protesto eylemleri başlattı. Yolları ateşe vererek barikat kuran öğrenciler, yetkililerden Jîna’nın ölümüyle ilgili “açıklamalar” talep etti. Tahran'ın merkezinde protestocular, "adalet, özgürlük, zorunlu başörtüsüne hayır" sloganları attı.

Tahran'ın tıbbi muayene ofisi başkanı Cumartesi günü devlet televizyonuna genç kadının ölümünün nedeniyle ilgili soruşturmaların sürdüğünü, ancak üç hafta süreceğini söyledi fakat hastanenin hacklenen bilgisayarından Jîna Emînî’nin kafatasında oluşan çatlak ve kırıklardan kaynaklı beyin ödemi ortaya çıktığı ve bu nedenle yaşamını yitirdiği bilgileri yer alıyordu.  

Genç kadının ölümünün ardından birçok sinemacı, sanatçı, spor, siyasi ve dini şahsiyet de öfkelerini sanal ağlarda dile getirdi. İranlı yönetmen Asghar Farhadi, Instagram hesabından tepki göstererek Jîna'nın gözaltında ölümünü suç olarak nitelendirdi. 

İranlı sinema oyuncusu Anahita Hemmati de, Jîna Emînî’nin başörtüsü gerekçesiyle polis tarafından katledilmesine tepki olarak saçlarını kesti.