Jîna’nın posteri Surlara asıldı

Jîna Emînî’nin posterini Amed Surlarında sarkıtan kadınlar, Rojhilat ve İran’da direnen kadınları selamladı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Kadın Meclisi, 14 Eylül’de İran’ın başkenti Tahran’da başörtüsünü doğru takmadığı gerekçesiyle İran devletinin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Jîna (Mehsa) Emînî için Amed’in Sur ilçesinde bulunan Mardin Kapı’da eylem gerçekleştirdi.

Jîna’nın fotoğrafı ve “Serhildana jinan silav dikin, jin jiyan azadî” yazılı pankartın açıldığı eyleme HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Feleknas Uca, HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dilan Dirayet Taşdemir, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Rosa Kadın Derneği ve çok sayıda kadın katıldı.

 Jîna’nın fotoğrafı ile Türkçe, Arapça, Farsça ve Kürtçe, “Ji qirkirina jinan re na” yazısının bulunduğu dövizler taşınırken, kadınlar ara ara  “Jin jiyan azadi”, “Rojhilat’ta direnenlere bin selam”, “İran’da direnenlere bin selam”, “Biji berxwedana Jîna” sloganları attı.

KADINLAR ÖNCÜLÜĞÜNDE SERHILDAN

Eylemde konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Jîna’nın erkek egemen sisteme itiraz ettiği için katledildiğini söyledi. Ayşe, “Jîna katledilen bir Kürt kadınıydı. Bugün Türkiye ve Kürdistan’da militarist, tekçi, cinsiyetçi ve milliyetçi iktidar tarafından katlediliyor. Kadınlar toplum içerisinde kışkırtılan erkeklerin hedefi haline getiriliyor. Her gün yürütülen bu erkek egemen sistem sonucunda kadınlar tacize, tecavüze uğruyor. İran’da, Afganistan’da, Türkiye’de dünyanın dört bir yanında kadına yönelik şiddet uygulayanlara tepki göstermiyor. Buna karşı mücadele eden kadınlar hedef alınıyor. Jîna katledildiği günden bu yana Rojhilat ve İran’da kadınların öncülüğünde bir serhildan başlatılmış durumda” dedi.

BAŞ EĞMEYENLERE SELAM OLSUN

İran ve Rojhilat’ta başlatılan eylemlerin zor aygıtları ile iktidar tarafından bastırılmaya çalışıldığını belirten Ayşe, “Bu birkaç gün içinde onlarca kadın ve erkek katledildi. Ancak direnmekten vazgeçmediler. İran’da ve Rojhilat’ta baş eğmeyen ve direnen kadınlar başta olmak üzere direnen herkesi selamlıyoruz. Kadınların özgürlüğü toplumu özgürleştirecek. Sözümüz olsun ‘jin jiyan azadî’ dünyanın dört bir yanında yükselmeye devam edecek. Bize karşı dayatılan bu rejime karşı özgürlük mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Hiçbir güç kadınların iradesi ve itirazı önünde duramayacaktır. Ne İran rejimi ne de bu ülkede uygulanan tekçi rejim kadınların mücadelesine geri adım attıramayacak. Özgürleşen biz olacağız. Toplumu özgürleştiren biz olacağız. Selam olsun İran ve Rojhilat’ta direnen kadınlara” diye konuştu.

 

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar, Jîna’nın fotoğrafı ve “Serhildana jinan silav dikin, jin jiyan azadî” yazılı posteri Mardin Kapı’ya astı.

Eylem alkış ve zılgıtlarla son buldu.