Jineoloji Akademisi'nden Hesekê’de çadır eylemi

Kuzey ve Doğu Suriye Jineoloji Akademisi, Hesekê’de kadın siyasetçilerin hedef alınmasına karşı çadır eylemi başlattı.

Süleymaniye kentindeki Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Akademisyen, Aktivist ve Jineoloji Dergisi Editörü Nagihan Akarsel, Süleymaniye’nin Bextiyar Mahallesi’nde şehit düşürüldü. Kuzey ve Doğu Suriye Jineoloji Akademisi, saldırıya tepki göstermek için Hesekê’de çadır eylemine başladı.


Çadır, Hesekê’nin Nasira Mahallesi'ndeki Rêber Apo Parkı’na kuruldu. Eylem çadırında işgalci Türk devletinin SİHA’larla hedef aldığı savaşçıların, Adalet ve İnfaz Bürosu Eşbaşkanı Zeyneb Mihemed, Jîna Amînî ve Şehit Nagihan Akarsel’in fotoğraflarıyla donatıldı.


Hazırlık Komitesine göre çadır eylemi 2 gün sürecek. İlk gün (5 Ekim) Jineoloji Akademisi bir açıklama yapacak, ayrıca Kongra Star, Hesekê Şehit Aileleri Meclisi, Genç Kadınlar Birliği ve her kesimden gelen kadınlar karşılanacak.
İkinci gününde ise Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi’ne bağlı kurum üyeleri ile TEV-DEM ve PYD temsilcileri eyleme katılacak. Eylem açıklamayla sona erecek.
Jineoloji Akademisi üyesi Eliya Amara, şunları söyledi: “Bu çadır her özgür kadının iradesini temsil ediyor. Bu eylemle kadınlar, faşist Türk devletinin ve tüm ataerkil devletlerin kadınlara yönelik siyasetlerine cevap veriyor. Ayrıca bu eylemle her özgür kadının sesine ulaşmak ve Nagihan Akarsel’e sıkılan kurşunlarla kadınların iradesinin kırılmayacağını tüm dünyaya söylemek istiyoruz.”


'DÜŞMAN MÜCADELEMİZE ENGEL OLAMAYACAK'


Kadınlar Kürdistan’ı İşgalden Koruyor İnisiyatifi de Akarsel’in şehit edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

 
Açıklamada, "Rojavayê Kurdistan’da çalıştı ve kadın devriminin aşamalarında büyük emekler sarfetti. Efrîn ve Şengal gibi mücadele alanlarında yer aldı. Ayrıca birkaç yıl Türk devletinin hapishanelerinde esir tutuldu, Kürt Kadın İşleri Bürosu ve Süleymaniye Araştırma Merkezi’nde Başûrê Kurdistanlı kadınlarla beraber çalışmalar yürüttü. Düşman bu mücadelemize engel olamayacak. Halkımız meşru haklarına sahip olana kadar mücadelemiz devam edecek” denildi.