Kabil’de ‘Jin jiyan azadî’ sloganları yükseldi

İran ve Doğu Kürdistanlı kadınların direnişine destek vermek için Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadınların organize ettiği bir eyleme Taliban güçleri havaya ateş açarak saldırdı.

Başkent Kabil’deki İran Büyükelçiliği önünde yapılan gösteride kadınları sık sık “Jin jiyan azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganını attı.

AFP’nin haberine göre 15 dakika boyunca slogan atan eylemcilere, Taliban güçleri havaya ateş açarak saldırdı. Taliban güçlerinin kadınlara ayrıca silah dipçikleri ile vurmaya çalıştığı bildirildi.

Onlarca kadının katıldığı eylemde “İran ayağa kalkıyor, şimdi bizim sıramız” ve “Kabil’den İran’a, diktatöre hayır deyin” şeklinde sloganların da atıldığı belirtildi.

Eylemcilere saldıran Taliban güçlerinin gazetecileri de çektikleri görüntü ve fotoğrafları silmeye zorladığı kaydedildi.

Tahran’da 16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emini’nin Ahlak Polisleri tarafından katledilmesinden bu yana İran ve Doğu Kürdistan kentlerinde her gece protesto eylemleri var. İran devlet güçleri onlarca kişiyi katlederken, binlercesini de gözaltına aldı.